Kuburović: Nikad ne bih predložila pomilovanje onih koji su činili najstrašnije zločine

kuburović
Izvor: mpravde.gov.rs

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović, istakla je da nikada ne bi dala pozitivno mišljenje na predlog za pomilovanje zatvorenika koji su činili najstrašnije zločine, komentarišući pomilovanje Aljbina Kurtija 2001. godine i grupe albanskih ratnih zločinaca, što je učinio tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica, pišu Večernje novosti.

Beogradski list podseća da je među oslobođenima bila i "ozloglašena braća Mazreku, koji su priznali da su silovali srpsku decu i po naređenju Fatmira Ljimaja streljali oko 100 srpskih civila u Orahovcu".

"Ne mogu da razumem takvu odluku, kao ni šta može da opravda pomilovanje za takav zločin. Svakako, prdlog za pomilovanje ide od ministra pravde, a predsednik države pozitivno mišljenje na takav predlog od mene nikada ne bi dobio", kazala je Kuburovićeva.

Ona je podsetila da je tadašnji zakon o amnestiji obuhvatio veliki broj onih koji su činili krivična dela tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, ali i u Bosni i Hercergovini i u Hrvatskoj.

"To su uglavnom vojna krivična dela. Veliki broj njih je na taj način oslobođen. I kada vidite koliko je Srba osuđeno u BiH ili Hrvatskoj i uporedite s postupcima koji se protiv drugih nacionalnosti vode u Srbiji, u neravnopravnom smo položaju, jer su Zakonom o amnestiji iz 2001. mnogi izašli na slobodu ili oslobođeni svake krivične dogovornosti", zaključila je Kuburovićeva.