Kugler: Austrija će uvek kritikovati nepravdu prema Srbima na Kosovu

Delegacije grupe prijateljstva austrijskog i srpskog parlamenta
Izvor: Austrijski parlament

Predsednica grupe prijateljstva sa Srbijom austrijskog parlamenta Gudrun Kugler istakla je danas da je Srbija važan faktor na Zapadnom Balkanu i da Austrija pozdravlja reči spremnosti predsednika Aleksandra Vučića na kompromis u vezi sa Kosovom.

U razgovoru sa delegacijom grupe prijateljstva sa Austrijom Skupštine Srbije, poslanica Narodne partije Austrije (OVP) je podsetila da Austrija pruža veliku podršku evropskom putu Srbije.

„Posmatramo Srbiju kao važnog faktora na Zapadnom Balkanu. Austriji je važna privredna saradnja sa Srbijom. Pozdravljamo reči spremnosti na kompromis predsednika Vučića u vezi sa Kosovom i uvek ćemo kritikovati nepravdu pema srpskoj zajednici na Kosovu“, poručila je ona.

Kugler je zahvalila Srbiji na podršci Austriji u oblasti migracija.

Ocenila je i da su sastanci parlamentarnih grupa prijateljstva korisni.

Kugler je bila domaćin delegaciji iz Srbije koju je predvodio Dragan Marković Palma, a u kojoj su bila 12 poslanika, dok je sastanku, sa austrijske strane, prisustvovalo devet poslanika različitih parlamentarnih partija.

Marković je posle sastanka rekao da je zadovoljan onim što je čuo od austrijskih kolega, navodeći da je siguran da oni nisu dovoljno informisani o situaciji na Kosovu i Metohiji.

„EU stalno u svojim izjavama spominje ’obe strane’ kada se govori o KiM, a u stvari, u poslednjih osam godina samo jedna, albanska strana, ne poštuje dogovoreno. Kako možemo govoriti o obe strane ako je samo jedna, kosovski Albanci, tačnije pripadnik specijalne jedinice ROSU pucao na srpsku decu na Badnji dan, samo zato što su Srbi i što su nosili badnjak, obeležje srpske tradicije i vere“, rekao je on.

Zato su se, kaže, dogovorili da kolegama iz Austrije šalju tačne i proverene informacije o događajima na Kosovu i Metohiji.

„Mi hoćemo kompromis, ali ne možemo da se odreknemo naše teritorije i našeg identiteta“, rekao je Marokvić.

On je istakao da predsednik Aleksandar Vučić dobro vodi politiku Srbije i ima ogromnu podršku građana, i zamolio Beč da pomogne kako bi Srbija što pre postala član EU.

Marković je informisao austrijske poslanike da od 14. do 16. marta u organizaciji grada Jagodine u Beč dolazi grupa od 350 studenata, dok bi još jedna grupa studenata i lekara trebalo da stigne u glavni grad Austrije u oktobru.

On je pozvao članove parlamentarne grupe prijateljstva da posete Srbiju i Narodnu Skupštinu.