Kupčan: Formiranje ZSO za Vladu Kosova kao vađenje zuba - bolno i neželjeno

Čarls Kupčan
Izvor: Albanian post

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu Čarls Kupčan smatra da je odluka o formiranju Zajednice srpskih opština za kosovsku Vladu bolna i ozbiljna, prenosi Telegrafi.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom predstavlja stalni zahtev Evropske unije Kosovu koji je postao još izrazitiji kada je postavljen kao uslov za članstvo u Savetu Evrope.

"Mislim da je odluka o pripremi i formiranju Zajednice ozbiljna i bolna odluka za Vladu Kosova. To je, kako mi kažemo u SAD, kao vađenje zuba - bolno i neželjeno. Ono što vidimo ovde je da EU, Savet Evrope stvaraju podsticaje za donošenje te teške odluke, dajući političku polugu, da Kurti kaže da ako Kosovo želi prijem u Savet Evrope, mora da formira ZSO", naveo je Kupčan.

Prema njegovim rečima, međunarodni faktor će slično postupiti i prema Srbiji, pojačavajući pritisak da Beograd prihvati Ohridski sporazum.

"Ista taktika biće upotrebljena i protiv Srbije. S obzirom da imamo gotov sporazum, Ohridski sporazum, s obzirom na to koliko je bilo teško pogurati Srbiju i Kosovo da krenu ka primeni sporazuma, vidimo da EU, Savet Evrope, koriste polugu da poguraju normalizaciju proces napred. Mislim da su to pitanja za koja Evropa može da gura Vučića", rekao je.

Kupčan, govoreći o događajima u Banjskoj 24. septembra prošle godine, kaže da će za privođenje Milana Radoičića pravdi biti potrebno vreme.

"Obe strane, obe vlade, imaju mnogo posla, pomirenja. Srbija mora da učini više, da pozove na odgovornost one koji su odgovorni za akte nasilja i druge nezakonite radnje. Ovo je deo dugoročnog procesa, da se Kosovo i Srbija poguraju ka konačnom sporazumu i da se izvrši pritisak na strane da donesu teške odluke", naveo je Kupčan.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je pre nekoliko dana ponovio zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se Milan Radoičić izruči pravosudnim organima na Kosovu.