Kurti: Albanci su istorijski narod oslobodilačkog tipa

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

U ambasadi Albanije u Prištini povodom 110. godišnjice nezavisnosti ove zemlje Aljbin Kurti je istakao da je 28. novembar najveći datum za Albance, prenosi Reporteri.

On je dodao da su Albanci "istorijski narod oslobodilačkog tipa".

"Danas je ovo najveći datum za Albance kao datum uspostavljanja nacionalne države, stoga nam služi kao datum duboke percepcije. Moramo videti i slušati otadžbinu Ismailj bega Valone i Ise Boljetinca, kako su oni tog dana videli i osetili", rekao je on, između ostalog, na prijemu.

"Ono što nam nedostaje je svetska pozadina pravde. Moramo da radimo posebno za ovo", poručio je Kurti.

On je rekao da se sporazumima Kosova i Albanije sprovode principi socijalnog i liberalno-demokratskog društva.

"Našim međudržavnim sporazumima radimo na evropskim integracijama. Ali globalna demokratska pravda, osećaj sveobuhvatne slobode, bez odgovarajućeg uticaja na ceo svet, pati od istih kvaliteta atmosfere. Viši pritisci ponekad donose i grmljavinu. Zbog toga se ne mogu tolerisati čak ni velike razlike između državnih politika u društvenim vrednostima i ljudskim pravima", rekao je Kurti.

On je takođe poručio da će Albanci, ukoliko Kosovo postigne svoj cilj članstva u NATO i Evropskoj uniji, biti još više integrisani u vrednosti zapadne demokratije.

"Zato što verujemo u te vrednosti, ali iz tog razloga moramo da budemo glasniji. Svakog 28. novembra moramo zajedno da odmerimo kvalitet i snagu ovog glasa", kazao je on.

On je dodao da "u veku svetske pravde više ne osvaja istorijski narod, već država koja aktivno štiti ljudska prava, politički pluralizam i jednakost među ljudima".

"Pre jednog veka smo bili jasni šta nam je potrebno, a danas ne samo da nam je jasno, već imamo i državnu snagu da učinimo sve da ne tolerišemo povratak prakse invazija i teritorijalnih pretenzija", rekao je Kurti.