Kurti: Bez priznavanja realnosti nezavisnog Kosova ne može biti normalizacije odnosa između Kosova i Srbije

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će Srbija i Kosovo odnose unaprediti na osnovu reciprociteta i dobrog susedstva i naglasio da Kosovo sa Srbijom ima otvorena pitanja koja se moraju rešiti dijalogom, od kojih su prioritet nestala lica.

"Prioritet u dijalogu je rasvetljavanje sudbine nestalih lica. Imamo 1.640 nestalih lica. Srbija još uvek nije nikoga osudila za ovaj zločin. U Batajnici je ekshumirano 744 Albanaca, bez ikakvog obeležja da se tu nalazila masovna grobnica. Svesni smo da jedna trećina nestalih lica nisu Albanci, 22 godine nakon završetka ratnih sukoba, sve porodice moraju da znaju sudbinu svojih članova, kako bi zatvorile otvorene rane i kao društvo da počnemo sa ozdravljenjem", rekao je Kurti.

Istakao je da bez progresa po pitanju nestalih neće biti progresa ni u jednoj drugoj oblasti.

Kurti je optužio Srbiju za krađu penzija i električne energije.

"Potreban nam je dijalog za povratak za oko 3 milijarde evra u penzijama koje su ukradene od strane Srbije, povraćaj od oko 400 miliona evra pokradenih od zloupotrebe električne energije", rekao je Kurti.

Naglasio je da je potreban dijalog koji, kako je rekao "adresira i rešava postojeće probleme, a ne dijalog koji stvara nove probleme" poput priznanja Kosova od strane Srbije.

"Bez priznavanja realnosti nezavisnog Kosova i priznavanje istine od strane Srbije, ne može biti normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, prioritet je normalizacija Kosova, razvoj, demokratizacija i pravda i da i Srbija na tome treba da radi, kao i da se "suoči sa svojom prošlošću".

"Mi smo proglasili dva puta neazvisnost od Srbije, 2. jula, 1990. i 17. februara, 2008. Bilo bi dobro da i Srbija proglasi nezavisnost od Kosova i da sarađuje sa Evropskom unijom i NATO", zaključio je Kurti u obraćanju poslanicima.

Ja
22. Mart 2021.
Realnost je da je kosovo srbija !!! srpska je drzava to je stvarna realnost tudja zemlja nemoze biti nicija osim srbiji sto pripada to je istina koje taj normalan da ponisti i ponizi sebe u svojoj zemlji to nemoze i to srbija nece dozvoliti otimati sto je srpsko kosovo je deo srpske teritorije vekovima kosovo je srbija !!!!!!
Zoran
23. Mart 2021.
Albanska realnost 😂😂😂