Kurti: Cilj Nacionalne strategije razvoja 2030. je poboljšanje života građana

Aljbin Kurti - Nacionalna strategija razvoja 2030.
Izvor: Koha ditore

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da Nacionalna strategija razvoja 2030. ima za cilj poboljšanje života građana, povećanje prihoda radnika, blagostanja i zaštitu životne sredine za buduće generacije, prenosi Koha.

Otvarajući skup posvećen Nacionalnoj strategiji razvoja 2030. Kurti je rekao da se društvena transformacija ne može postići bez pažljivog i pravilnog planiranja.

„Karakter planiranja pokazuje karakter upravljanja: u prošlosti smo imali fragmentirano, nekonsolidovano i ponekad kontradiktorno planiranje. Ono što je proglašavano za prioritete često nije bilo obuhvaćeno budžetom niti je finansirano. To se našoj vladi neće desiti“, rekao je Kurti.

On je zatim istakao ciljeve i zadatke Vlade. 

"Ekonomski razvoj mora da bude praćen povećanjem životnog standarda, poboljšanjem javnih i zdravstvenih usluga, životne sredine, očuvanjem prirode održivim rešenjima za upotrebu resursa kao što su energija, voda i drugi", rekao je Kurti.

Naglasio je da će Nacionalna strategija razvoja 2030. biti glavni dugoročni dokument za upravljanje i da je u tom pogledu potrebno strateško upravljanje.

„Samo dugoročni, održivi razvoj koji nikoga ne isključuje, koji je inkluzivan, koji ima demokratiju u sebi zaslužuje naziv razvoj. U suprotnom, on maskira diskriminaciju, ugnjetavanje i eksploataciju, maskira razne izuzetke", rekao je Kurti.

Skup Nacionalna strategija razvoja 2030. oganizovale su Kancelarija za strateško planiranje pri kabinetu premijera i „Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit“ (GIZ) u ime Vlade Nemačke, a u cilju utvrđivanja planova za unapređenje razvojnih projekata.