Kurti: Da je Srbija pod sankcijama, ne bismo bili u ovoj situaciji 

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da da su Srbiji uvedene sankcije od strane EU, ne bi došlo do hapšenje trojice kosovskih policajaca prošle godine, niti ubistva narednika Afrima Bunjakua, niti do jučerašnjeg incidenta, prenosi Kljan Kosova.

Kurti je ocenio da je izostanak sankcija ohrabrio Srbiju, navodeći da  to osnaživanje "agresivnosti Srbije i predstavlja novu etapu u kojoj se podrazumeva da je Kosovo demokratska država, a da je Srbija mafijaška država".

"Verujem da su briselski zvaničnici sigurno videli Vučićevu konferenciju u kasarni u Beogradu, tačno na dan kada se navršilo 10 meseci od kidnapovanja naših policajaca i na rođendan specijalne vojne jedinice "Kobre" koja je te policajce otela.  Mafijaška država u kojoj je glavni mafijaš jedan od najjavnijih, budući da je tamo predsednik, ne može biti drugačija", rekao je Kurti.

Vučić je, prema Kurtijevim rečima, na konferenciji za novinare izjavio da "želim da vas obavestim da su tog sekunda naše tužilaštvo i naš MUP odlučni da završe posao, verujem da će od sledeće nedelje ispratiti i uhapsiti  hapsiti sve one koji krše ustavni poredak Srbije, a nalaze se tamo gde postoji efektivna moć nadležnih organa Srbije”.

On je pozvao međunarodne faktore da svi Albanci koji se nalaze u zatvorima u Srbiji, budu odmah pušteni na slobodu.

"Kažem svi Albanci, jer ne znamo koliko ih je u zatvoru", rekao je Kurti.

Kurti je ranije na sednici Vlade istakao da je  rezultat glasanja u PSSE bio izuzetan uspeh za Kosovo i da je završena najkomplikovanija etapa procesa učlanjenja.