Kurti: Dijaspora doprinosi ekonomiji Kosova i Albanije, izostala pažnja institucija

Aljbin Kurti virtuelni sastanak sa  dijasporom
Izvor: Facebook

Premijer Kosova i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je na virtuelnom sastanku sa albanskom dijasporom u Italiji da je u poslednje tri decenije dijaspora aktivno doprinosila ekonomiji Kosova i Albanije i naglasio da do sada nije dobila zasluženu pažnju institucija.

Sastanku su prisustvovali i kandidati za poslanike Samoopredeljenja u albanskom parlamentu Boiken Abazi, Iljiaz Šehu i Krešnik Merdžani. Kurti je istakao da su on, kao premijer Kosova, i njegova stranka kako na Kosovu tako i u Albaniji, posvećeni saradnji sa dijasporom.

"U ove tri decenije dijaspora je aktivno i masovno doprinela ekonomiji naših zemalja i održavala socijalni mir tokom ekonomske krize, ali ipak nije dobila pažnju koju zaslužuje od strane institucija. Albanci u Italiji su odlučujući faktor u odnosima dve zemlje. Kao premijer Vlade Kosova zajedno sa Samoopredeljenjem na Kosovu i u Albaniji posvećeni smo da dijaspora ima podršku koju zaslužuje i ojača vitalni doprinos razvoju naše nacije. Održali smo ovaj sastanak kako bismo se bolje upoznali sa potrebama naše zajednice u Italiji, koja sa pravom tvrdi da treba da ima aktivniju ulogu u kreiranju politike", napisao je Kurti.

Kurti je naveo da će sa uspostavljanjem nove vlade u Prištini i Samoopredeljenja u Albaniji takvi sastanci postati uobičajena praksa za približavanje i dalju mobilizaciju albanskih sunarodnika u inostranstvu.