Kurti: Dijaspora je naš most ka EU za investicije i napredak

Aljbin Kurti - sastanak sa sunarodnicima u Nemačkoj
Izvor: Facebook

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti razgovarao je sa sunarodnicima u Štutgartu u Nemačkoj o mogućnostima saradnje i zajedničkom delovanju, razvoju i demokratizaciji Kosova i integraciji Albanaca u inostranstvu, bez asimilacije.

Istakao je da je dijaspora most Kosova sa Evropskom unijom.

„Naša dijaspora je naš most ka Evropskoj uniji za investicije i razvoj. Na sastanku sa stručnjacima iz različitih oblasti virtuelno se uključio Besnik Bisljimi, na sastanku sa lekarima i zdravstvenim stručnjacima Arben Vitia, a na sastanku sa kulturnim udruženjima Albanaca Ljiza Gaši. Imao sam poseban sastanak sa albanskim privrednicima, a drugi sa rukovodstvom Samoopredeljenja i drugim aktivistima“, objavio je na Fejsbuk nalogu Kurti.

Dodao je da su diskusije bile plodonosne i da su iznete ideje i predlozi jako vredni u vreme kada je u izradi program i plan alternativne vlade.

„Albanski intelektualci, stručnjaci i privrednici u Nemačkoj svakodnevno daju doprinos nemačkom društvu i skupljaju važno iskustvo koje nam mogu i koja će nam poslužiti za postignuća i napredak u našoj zemlji. Od borbe protiv pandemije do zdravstvenog osiguranja, od sigurnosti investicija do zakona o finansiranju, od učenja albanskog do diplomatije u kulturi", naveo je u objavi Kurti.

Istakao je da je očuvanje i negovanje „nacionalnih vrednosti naša zajednička obaveza“.

„Na ovim sastancima potvrđena je težina i uloga naše dijaspore“, naveo je Kurti.