Kurti: Dogovori sa Srbijom biće u najboljem interesu Kosova

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo online

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je građanima da će svaki sporazum koji bude potpisan sa Srbijom biti u korist Kosova, prenosi Reporteri.

Kurti je u video obraćanju za kraj ove godine govorio o „uspesima“ svoje vlade tokom 2023. godine.

„Došli smo do kraja godine koja je nesumnjivo ostavila traga na našu državu. Ove godine je obeleženo 25 godina od jednog od najbolnijih poglavlja naše istorije, zločina genocidnog režima Srbije. Ali, s druge strane, ove godine smo proslavili 15. godišnjicu nezavisnosti ostvarene trudom i odricanjem. Suočili smo se sa brojnim izazovima, ali stojimo jači nego ikad i nepokolebljivi u našoj posvećenosti napretku i prosperitetu. Naše putovanje je imalo iskušenja. Ima trenutaka kada se čini da spoljne sile stalno pokušavaju da nas destabilizuju, ali naša zemlja nije samo parče zemlje, već je zajednički rezultat žrtava i snova našeg naroda. Svoju državu smo zaslužili, a ne uzimamo je zdravo za gotovo. Bez obzira na spoljne sile, nastavljamo da rastemo i razvijamo se", poručio je Kurti.

On je govorio i o dijalogu sa Srbijom, rekavši da Kosovo ima saradnju sa svojim saveznicima u procesu normalizacije u cilju uvođenja mira i bezbednosti i "skidanja tereta koji će usporiti rast i prosperitet Kosova".

Kurti je garantovao da će svaki sporazum koji bude potpisan u ovom procesu biti za dobro Kosova.

„Godinu završavamo uz podršku naših saveznika. Naša saradnja sa saveznicima podrazumeva naš konstruktivan pristup procesu normalizacije odnosa sa Srbijom u cilju uvođenja mira i bezbednosti i uklanjanja tereta koji bi usporio rast našeg prosperiteta. U ovom kontinuiranom procesu i u veoma dugim razgovorima koji su prethodili i koji će se nastaviti, želim da uverim građane da će svaki sporazum koji bude potpisan biti za dobro naše zemlje i neće ugroziti bezbednost i teritorijalni integritet naše zemlje“, rekao je Kurti.

Pozvao je na saradnju, navodeći da je Kosovo "na pragu budućnosti".

„Naše Kosovo je na pragu budućnosti koja je bliža onome što zaslužujemo, a za koju smo intenzivno radili. Naša vlada služi zajedno, sa vama i za vas. Stoga vas pozivam na saradnju. Prošli smo kroz veoma teške periode u izgradnji našeg građanstva i sada je vreme da se razvijamo i gradimo zemlju kakvu zaslužujemo“, rekao je, između ostalog, Kurti.