Kurti: Gazivode su u vlasništvu Kosova

aljbin kurti
Izvor: konica.al

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti smatra da svako ko govori o Gazivodama kao o „vodi koju treba deliti“, osim što pomaže Srbiji da stvori kontroverzu oko kosovske imovine.

“Oko Gazivoda nema spora, niti ima šta Srbija da koristi, jer joj nikada nije pripadao niti je građen za njene delove ili područja. Gazivode ne pripadaju Srbiji, niti je to potrebno Republici Srbiji. Čini se da su Gazivode samo ′Zajednica poput vode za ‘ZSO’. Gazovide su kosovsko zemljište, voda i energija sa Kosova i za Kosovo”, napisao je Kurti na društvenoj mreži Fejsbuk.

Kako je dodao, Gazivode nisu prirodno bogatstvo, već veštačko jezero.

“Gazivode su bogatstvo Kosova,  nije prirodno bogatstvo, jer gaje gradila ljudska ruka. Puna površina na kojoj je sagrađeno jezero vlasništvo je Kosova koje se dalje širi do Srbije. Dakle, Gazivode su kosovska zemlja na teritoriji Srbije. Ali jezero je i kosovsko.  Planiranje, projektovanje i izgradnja napravljeni su za interese Kosova, koje smo još davno, prema važećim zakonima, eksproprisali i skupo platili”, napomeno je Kurti.

Nakon raspuštanja SFRJ nije bilo spora sa bivšim republikama (danas državama), istakoa je Kurti i dodao jezero nije građeno u saradnji sa Srbijom, niti je Srbija imala za odredište upotrebu voda, već samo Kosovo.

“To dokazuje svaki zvanični dokument, ali i sam dizajn ovog vodno-energetskog kompleksa. Činjenica da se sa stanovišta  granice, deo veštačkog jezera nalazi na teritoriji Srbije, ne govori ništa o vlasništvu nad zemljištem na kome danas postoji voda - to je imovina javnog preduzeća sa vladom kao stopostotnim akcionarima u ime Kosova”, ocenio je Kurti.

Prema njegovom mišljenju jezero Gazivode su imovinsko pitanje, a ne granica, kao što je to slučaj sa Skadarskim i Ohridskim jezerom.

“ Srbija je mogla da izda zahteve za ovaj kompleks samo pre više od 40 godina, kada je interes Kosova za dizajniranje i eksproprijaciju u tu svrhu bio na nivou federacije. Nedovršeni spor se danas ne može simulirati jer za to Srbija više nema prava. Sve je ratifikovano na nivou federacije u to vreme i to pitanje je zatvoreno”, zaključio je Kurti.

 

misterNO
17. Septembar 2020.
Tu si u pravu 100 posto! Još samo da shvatiš u čijem je vlasništvu Kosovo…
Ibar je Srpski
01. Jul 2021.
A ako Srbija resi da tehnicki okrene Ibar, kako ce se jezero puniti? O tome nisi razmisljao da moze lako doci dan da ostanete bez struje i vode.