Kurti: Građani sami da zamene tablice, a Srbi da povuku kamione na prelazima Jarinje i Brnjak

Aljbin Kurti.jpg
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Ajlbin Kurti pozvao je Srbe sa Kosova da deblokiraju puteve koji vode do prelaza u Jarinje i Brnjak, prenosi Koha.

Kurti je, na konferenciji za novinare, nakon današnje sednice Vlade, pozvao građane da sami zamene tablice.

"Zamena tablica ne može biti trenutna, jer nisu sva vozila u prometu, ali nemamo ni prioritet ni nameru da pratimo svako vozilo koje možda nema registarske tablice Kosova. Sada smo fokusirani na putne prelaze. Bilo bi najbolje da građani sami donesu ilegalne registarske tablice", rekao je Kurti.

Kurti je dodao i da su specijalne policijske jedinice na severu samo da bi štitile i čuavale prelaze i dodao da je Kosovo spremno za dijalog, ali da Srbija to odbija.

Kurti je poručio da neće preduzeti ništa protiv ministra za povratak i zajednice Gorana Rakića koji se pridružio građanima na administrativnom prelazu Jarinje koji su blokirali put zbog odluke vlade u Prištini u vezi sa tablicama.

"Imamo neslaganja, ali ne mogu da se žalim na komunikaciju. Koliko sam informisan i što mi je rekao verujem da je pokušao da ne eskalira situaciju, da nema nasilne radnje i ne mislim da preduzimam mere protiv njega", rekao je Kurti.

Kurti je pozvao i opštinske institucije i gradonačelnke na severu da reaguju.

"Srećan sam što ovaj decenijski problem dobija zasluženi epilog. Prepreke na putu, ti kamioni, vlasništvo su opštinskih institucija i to predstavlja kršenje javne svojine. Pozivam gradonačelnike da povuku vozila opštinskih institucija sa puta. Pozivam i Srbe da se povuku nakon što su blokirali sebe i svoje kretanje", rekao je Kurti.

 

Ja
22. Septembar 2021.
To je napad prema narodu sila sto se nesme dozvoliti sklonite sve te trupe sa severa kosova i od naroda!!!!
Miodrag iz Peći
22. Septembar 2021.
Pominjanje predsednika opština i javne svojine je uvertira za suspendovanje srpskih direktora i uvođenje orinudne uprave kao i podizanje krivičnih prijava protiv kandidata Srpske Liste.
Владимир
22. Septembar 2021.
Курти необавештен, поприлично. Срби на Косову и Метохији не блокирају себе него климаве границе Куртијеве измишљене државе. Према УН, границе Србије су са целим Косовом и Метохијом, тако да сви Срби и остали народи са српским пасошем имају слободу кретања. Такође, механизација је јавна својина Србије јер, како знамо сви, све на Косову и Метохији плаћа Србија и ЕУ, наравно и Америка.