Kurti: Grčka bi priznanjem Kosova pokazala da je lider na Balkanu

Kurti.jpg
Izvor: Kosovapress

Grčko priznanje nezavisnosti Kosova bio bi dokaz da je Atina spremna za ulogu lidera na Balkanu, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za grčki list „To Vima“, prenosi Gazeta ekspres.

Govoreći o prioritetima Vlade Kosova, Kurti je rekao da je trenutno pandemija prioritet i briga za zdravlje građana. Na pitanje o „non pejperima“ i scenarijima o promeni granica u regionu Kurti je rekao da i dalje veruje da je najbolji odgovor na sve ’non pejpere’ "bez komentara".

„Moramo krenuti ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Kosovo nema dileme. EU i NATO su naše vrednosti kao i naša destinacija. Znajući da nas trenutni regionalni okvir ne može pripremiti za pristupanje EU, na samitu u Tirani predložio sam da se CEFTA ažurira na SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope). Nadamo da će Evropska komisija ovaj predlog shvatiti ozbiljno i započeti dijalog koji bi doveo do konkretnih rezultata. Uvereni smo da ćemo, ako zajedno krenemo tim putem, moći da se pozabavimo mnogim izazovima i postignemo naš zajednički cilj“, rekao je Kurti.

Grčka i Kosovo imaju dugu zajedničku istoriju

Ocenio je da „Grčka i Kosovo treba da ojačaju svoje nezavisne odnose zbog svoje duge zajedničke istorije, zajedničkog cilja stabilnosti i mira na Balkanu i zajedničke budućnosti“.

Naglasio je da je Kosovo zahvalni Grčkoj na podršci i pozitivnom odnosu prema procesima integracije u regionu i Evropi.

„Izuzetno cenimo konstruktivan odnos prema našoj zemlji, stav koji je Grčka ponovo dokazala podrškom u korist liberalizacije viznog režima za građane Kosova. Grčka mora biti uz narod Kosova i pružiti mu podršku“, rekao je Kurti.

Dodao je da bi Kosovo pozdravilo odluku Grčke o priznanju.

„S obzirom na težinu Grčke u regionu, kao i duh saradnje u regionu, pozdravili bismo odluku o priznanju Kosova. Priznanje bi bilo suštinski dokaz vodeće uloge koju bi Grčka trebalo da ima u regionu. Jačamo ekonomske odnose između Kosova i Grčke. O tome svedoči i virtuelni ekonomski forum koji su organizovala ministarstva spoljnih poslova u aprilu 2021. Još uvek postoji prostor za povećanje trgovinske razmene“, rekao je Kurti u intervjuu za grčki list.

Bokojoker
21. Jul 2021.
To bi bio još jedan korak ka stvaranju velike Albanije, čime bi Grčka pljunula na Srbiju i svoju poziciju oko Kipra
Miodrag iz Peći
21. Jul 2021.
"Ad Kalendas Grek" ili "Do Grčkog Kalendara" što znači nikada.
"Dužan kao Grčka" to su neke izreke koje karakterišu današnju Grčku. Teško da bude lider na Balkanu. Ali, kada to kaže Kurti, može da bidne.