Kurti: Hteo bih još jednu zastavu, ne isključujem referendum sa Albanijom

Adriatik Keljmendi i Aljbin Kurti
Izvor: KTV, prt. sc

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je večeras da je prihvatio trenutnu zastavu Kosova, ali da nije krio želju da je promeni.

“Prihvatio sam ovu zastavu. Velika promena dogodila se 2010. godine, kada smo odlučili da učestvujemo na izborima. To je suština naše promene. Ima još puno stvari koje treba da uradimo, a da li bih želeo da imam drugačiju zastavu, odgovor je da”, rekao je Kurti.

On je gostujući u emisiji Rubikon na KTV istakao i da Kosovu nije potrebna nezavisnost samo na papiru.

“Od 2006. smo upozorili da nam ne treba nezavisnost samo na papiru. Rekao sam da i Vojvodina ima zastavu, ali to ne znači da ste država. Kada je postavljena kosovska zastava vođeni su idejom veće nezavisnosti od Albanije nego od Srbije. Tokom našeg mandata postojaće državna komisija koja će održavati sastanke u Prištini i u Tirani. Ne isključujemo referendum ako se jednoga dana približimo”, rekao je Kurti.  

Kurti poziva Tačija na sastanak

Kosovski premijer rekao je da o dijalogu sa Srbijom takođe treba da se razgovara sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

“Trebalo bi da bude sastanak na kojem ćemo postaviti ove stvari, jer ne možemo dozvoliti da država Kosovo, koja je toliko napadnuta, ima neusklađene (različite) glasove. Pošto se do sada nismo sreli, pozivam predsednika da se sastanemo da bismo se dogovorili o svim međunarodnim procesima. Na kraju krajeva, čak i pismo Trampa predsedniku Tačiju zahteva jedinstven glas”, rekao je Kurti.

Kurti: Nećemo dozvoliti da vlada padne zbog predsednika Kosova 

Aljbin Kurti isključio je mogućnost da njegova vlada padne zbog predsednika.

“Sa Demokratskim savezom Kosova smo se dogovorili da ćemo postići dogovor i da ćemo učiniti sve što je moguće da sprečimo kolaps naše vlade zbog pitanja predsednika”, rekao je Kurti.