Kurti i Dendijas u Atini, o priznanju i saradnji

Dendijas i Kurti
Izvor: Kosovo Online

Grčka i Kosovo treba da ojačaju bilateralne odnose zbog dugih istorijskih veza i zajedničkog cilja za bolju budućnost na Balkanu, rekao je danas premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom u Atini.

Kako se navodi u saopštenju Kurtijevog kabineta, ceneći ulogu grčke spoljne politike prema Kosovu, premijer Kurti rekao je da bi priznavanje nezavisnosti Kosova doprinelo miru i bezbednosti u regionu. On je takođe naglasio značaj podrške grčke države liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.

Grčki ministar spoljnih poslova rekao je, kako stoji u dopisu, da je Grčka s obzirom na zajedničku istoriju i geografiju regiona veoma zainteresovana za jačanje bilateralnih odnosa sa Kosovom. Izrazio je volju i spremnost Grčke da intenzivira ekonomsku i trgovinsku saradnju i nove investicije na Kosovu.

Ministar Dendijas rekao je da se Grčka neprestano zalaže za liberalizaciju viznog režima i da će podržati i pomoći Kosovu na evropskom i evroatlantskom putu.

Na sastanku je takođe bilo reči o političkom razvoju i regionalnim energetskim projektima.

Косовац
13. Jul 2021.
Има се благи утисак да се око признања Грчке т.з.в. Косова ради уз благослов Србије.
Bokojoker
13. Jul 2021.
Potpuno se slažem. Neverovatno da naš ministar spoljnih poslova ili premijerka i predsednik ne posećuju grčke zvaničnike.