Kurti i Džaferović: Ideja razmene teritorija između Srbije i Kosova veoma opasna

Kurti i Džaferović
Izvor: Koha ditore

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas telefonom sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i tokom razgovora su se složili da je ideja ramene teritorija veoma opasna, prenosi Koha.

Obojica su mišljenja da je najveća pretnja sa kojom se suočavaju i Kosovo i BiH vrsta politike koja nije uspela tokom rata devedesetih i da je ideja razmene teritorija između Srbije i Kosova opasna jer nas, kako je ocenjeno, vraća u 90-te godine.

"Kurti i Džaferović istakli su i složili se da treba ojačati kulturnu i istorijsku saradnju, istovremeno ukazavši da Kosovo i Bosna i Hercegovina ostaju posvećeni članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji", navedeno je u saopštenju iz kabineta kosovskog premijera.

Kurti i Džaferović su razgovarali i o situaciji pandemije, rezmenivši informacije o merama koje su vlade preduzele za borbu protiv širenja koronavirusa.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima, slobodnom kretanju robe i ljudi između dve zemlje, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

„Džaferović se zahvalio Kurtiju na odluci da ukine taksu na robu iz Bosne i Hercegovine. Kurti je rekao da Kosovo ne bi trebalo i neće tretirati Bosnu i Hercegovinu kao Srbiju", dodaje se u saopštenju.