Kurti i Rama da izglade odnose pre odlaska na Bled

Rama i Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Poznavaoci političkih prilika sa Kosova i iz Albanije smatraju da bi dvojica premijera Edi Rama i Aljbin Kurti pre odlaska na Bledski strateški forum trebalo da izglade odnose i vrate ih na "konstruktivan nivo", kako ne bi štetili položaju i slici albanskog naroda u regionu i pred međunarodnim predstavnicima, piše Koha.

Nakon više od dva meseca bez sastanaka, Kurti i Rama naći će se na Bledskom forumu naredne sedmice, a analitičari ističu da je neophodno da dvojica lidera pokažu jedinstvo. 

Na ovom forumu, koji će se održati 28. i 29. avgusta, Kurti i Rama će se sastati prvi put od otkazivanja zajedničkog sastanka dve vlade, pre oko dva meseca, nakon čega je kosovski premijer odbio da se sastane sa svojim kolegom iz Albanije prilikom njegove posete Kosovu.

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri ne očekuje da će Forum u Sloveniji poslužiti za usaglašavanje stavova dvojice premijera.

"Naravno, značajno je preneti poruku da su premijeri dve zemlje i dalje jedinstveni, ali s obzirom na pristup koji su izabrali jedan prema drugom i prema državama, u ovom trenutku ne možemo da imamo približavanje spoljne politike dve zemlje", rekao je Imeri.

Kurti i Rama su imali "sukobe iz daljine" oko "Otvorenog Balkana", kao i tenzija koji su se desili tokom maja na severu Kosova.

Ekspert za međunarodne odnose Akri Čipa smatra da su ova dva pitanja "izbledela" i da je sada trenutak da dve vlade vrate odnose na "konstruktivan nivo".

On naglašava da Kurti i Rama, kada učestvuju na događajima međunarodng formata, imaju odgovornost da tu uračunaju ulogu Albanaca na Zapadnom Balkanu.

"Nema sumnje da postoji veliko interesovanje za to kako se prenosi politički kontekst i faktorizacija Albanaca na Balkanu i verujem da oba premijera imaju odgovornost i sposobnost da budu na visini zadatka da to i urade", ističe Čipa.

Čipa je rekao i da je neophodano sastanak Rame i Kurtija pre učešća na Forumu u Sloveniji.

Inače, Rama juče, na pitanje o mogućem susretu sa Kurtijem, nije odgovorio novinarima, rekavši da u njegovom odnosu sa kolegom sa Kosova "nije reč o telenovelama".