Kurti imenovao Petra Miletića za spoljno-političkog savetnika

Petar Miletić
Izvor: Facebook, PSG

Kosovski premijer Aljbin Kurti imenovao je Petra Miletića za spoljnopolitičkog savetnika, preneli su mediji na albanskom, objavljujući fotografiju odluke potpisane danas, prenosi RTS.

Dužnosti i odgovornosti Miletića predviđene su uredbom vlade za oblasti administrativne odgovornosti kabineta premijera i ministarstava.

U jednoj od tačaka odluke navodi se da Miletiću u svojstvu spoljnopolitičkog savetnika prestaje radni odnos prestankom mandata premijera, ako imenovanje ne prestane ranije.

Mediji u Prištini navode da je Miletić 2012. godine bio potpredsednik skupštine iz redova Samostalne liberalne stranke i dodaju da je te godine, osudio akciju tada opozicionog pokreta Samoopredeljenje na administrativnim prelazima kod Merdara i Belog Brrda.

Mediji takođe podsećaju i na raniji intervjuu za list Danas, u kome je Miletić rekao da dalji razvoj situacije zavisi od Samoopredeljenja, optuživši ga da koristi "nametanje antisrpske atmosfere", zbog koje, između ostalog, nisu doneti važni zakoni za srpsku zajednicu.

Miletić je rođen 1975. u Peći. Bio je urednik informativnog programa Kontakt plus radio Kosovska Mitrovica i dopisnik više beogradskih medija – "Danas", "Blic", B92, ali i dopisnik francuskog RFI radija programa na južnoslavenskim jezicima

Politikom je počeo da se bavi 2006. godine kada je osnovao Samostalnu liberalnu stranku.

U zvaničnoj biografiji se navodi da je 2008. godine bio viši politički savetnik u Ministarstvu za zajednice i povratak i poslanik u Skupštini Kosova u dva mandata (2009-2014). Bio je šef poslaničke grupe SLS (2009-2011), potpredsednik Skupštine Kosova (2011-2014) i predsedavajući Konsultativnog veća za zajednice u kabinetu predsednika Kosova (2010-2013). 

Do 2020. godine bio je član Pokreta slobodnih građana.