Kurti: Izbori na severu na jesen, EU da ukine sankcije Kosovu

Aljbin Kurti BSF
Izvor: Twitter

Izbori u četiri opštine na severu Kosova biće održani na jesen, izjavio je kosovski premijer Aljbin Kurti, preneo je RTK.

Kurti je u intervjuu za Radio-televiziju Slovenije na Bledu, osim o organizaciji izbora u četiri opštine na severu, govorio i o osnivanju ZSO, kaznenim merama koje EU je nametnula Kosovu, ali i ponovo kritikovao Beograd.

Prema njegovim rečima, vlasti u Beogradu čine sve da spreče Srbe na severu da se integrišu, zbog čega mu je, kaže, potrebna pomoć međunarodne zajednice, posebno Evropske unije.

"Bilo je nekih sankcija našoj demokratskoj zemlji, zbog situacije na severu, za koju nemamo nikakvu odgovornost, tamo se borimo protiv nasilnog ekstremizma, jer su napadnuti vojnici Kfora, građani i novinari. Istina je da od ovih mera trpe građani, poslovna zajednica, ali i državni organi u smislu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je blokiran. Svi grantovi su suspendovani, a uklanjanje ovih mera je prava stvar koju treba da uradi EU", rekao je Kurti.

On je ukazao na značaj jasne perspektive članstva u Evropskoj uniji, u odnosima Kosova i Srbije, koja će, prema njegovim rečima, odrediti evropsku budućnost obe zemlje.

U izjavi za RTK, Kurti je ukazao na značaj učešća na Bledskom strateškom forumu, sa drugim liderima Zapadnog Balkana i predstavnicima EU.

"Veoma je ohrabrujuće što postoji opšta uzbuna za ubrzanje procesa evropskih integracija, tako da zemlje koje žele da postanu deo EU imaju realniju priliku, a demokratija i ekonomski napredak u našoj zemlji nesumnjivo daju nada za građane Kosova. Ali, potrebno je i da nam EU više pomogne", rekao je Kurti.