Kurti: Kosovo danas mnogo spremnije da se suprotstavi mogućem napadu Srbije nego 1998.

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je Kosovo spremno da se suprotstavi mogućem napadu Srbije, jer bi pogoršanje sukoba sa manjinskim Srbima moglo da dovede do novog oružanog sukoba, ističući da je Kosovo za to spremnije danas nego 1998. godine, prenosi Rojters. 

"Ne treba isključiti da se ova agresivna politika Beograda može pretvoriti i u napad na Kosovo na ovaj ili onaj način. Mi smo budni, ali se ne plašimo", rekao je Kurti. 

On je naveo da ne kaže da će taj napad na Kosovo biti ove ili sledeće nedelje, ali da bi bilo  potpuno neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i novih sukoba.

Kurti je odbacio optužbe opozicije u Prištini da plaši investitore otvorenim govorenjem o mogućem novom sukobu sa Beogradom.

Kosovski premijer je optužio Rusiju za ulogu u podsticanju novih etničkih tenzija na Kosovu. 

"Despotski (ruski) predsednik (Vladimir) Putin je čovek rata i on bi imao interes da širi rat jer želi da normalizuje rat", rekao je Kurti, aludirajući na rusku invaziju na susednu Ukrajinu u februaru.

"Imamo svoje institucije i organe bezbednosti i odbrane, Kosovo je sada država, ovo nije 1998. godina. Ovo je 2022. tako da smo mnogo spremniji da branimo naš suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo svoju demokratiju, vladavinu prava, ustavnost i da branimo naš napredak", rekao je Kurti u intervjuu Rojtersu.