Kurti: Kosovo i Crna Gora podržali jedni druge na putu nezavisnosti od Srbije

Kurti sa predstavnicima Crnogoraca na Kosovu
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa potpredsednicom vlade Emilijom Redžepi, primio je na sastanku predstavnike crnogorske zajednice na Kosovu, povodom 20. maja, Dana Crnogoraca na Kosovu i uoči Dan nezavisnosti Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali Lazar Radulović, predsednik crnogorskog udruženja "Lovćen“ na Kosovu, Seid Hadžić i Alen Mujević iz Uprave za dijasporu Republike Crne Gore, Biserka Đurđević iz Udruženja Crnogoraca u Podgorici, kao i vršilac dužnosti ambasadora Crne Gore na Kosovu, Nikola Ljuljđuraj.

U ovom prijateljskom susretu, premijer Kurti čestitao je Dan Crnogoraca na Kosovu, kao i 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore, rekavši da su Kosovo i Crna Gora podržali jedni druge na putu nezavisnost od Srbije i dve zemlje su ujedinjene. 

"Želimo da Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci na Kosovu uživaju sva svoja kolektivna kulturna i politička prava, kao zdravu osnovu za dobre odnose naše dve susedne države, za bolju budućnost“, rekao je Kurti.

Učesnici su pohvalili značaj ovog sastanka i obeležavanja ovog dana, kako za afirmaciju položaja crnogorske zajednice na Kosovu, tako i za izgradnju poverenja i susedskih odnosa dve države i naroda.

Miodrag iz Peći
20. Maj 2021.
Sve je to pežorativno i bez ikakvog stvarnog evekta u smislu prava crnogorske zajednice na KiM i prava crnogorskih izbeglica sa KiM. 10 mesta u parlamentu, 2 - 3 ministarstva kao i potpuna ravnopravnost uptrebe jezika, pisma sa Albancima kao i posebno zdravstvo i prosveta usklsđeno sa Srbijom. Crnogorci nemsju prava ni kao Romi, Aškalije, Egipćani, Turci i Goranci a u Srpskoj Listi nemsju šta da traže niti u 10 opština sa srpskom većinom što je posebno važno pred prestojeće lokalne izbore. Proterani Crnogorci nemaju nikakva prava u CG i ne daje im se Crnogorsko Državljanstvo ako se nisu odrekli srpskog. Za državu CG su oni stranci. Prihvatajući iznetu činjenicu da su bili saveznici u borbi protiv Srbije i odvajanju od Srbije izdali su crnogorski zavet o Kosmetu i crni flor na kapi kao i svetosavskih četri ocila.