Kurti: Kosovo je živi primer jedinstva u različitosti

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Uprkos činjenici da na Kosovu ima više od 90 odsto Albanaca, primenjeni su najviši standardi za jednak tretman manjina i stvorena veoma pozitivna pravna infrastruktura, koja služi kao dobar primer za ceo region i šire, rekao je sinoć kosovski premijer Aljbin Kurti, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti je, učestvujući na otvaranju "Kursa javne bezbednosti" koji su organizovali Diplomatska akademija Kosova i Kosovska akademija za javnu bezbednost, istakao da se "Kosovo razvija kao država i stalno teži da služi kao model za svet, kao mesto gde različite zajednice i kulture žive u miru, uprkos prošlosti punoj ratova i krvoprolića".

"Spremni smo i posvećeni da nastavimo da doprinosimo dugoročnoj stabilnosti i trajnom miru u regionu i šire", rekao je Kurti.

Na Kursu, koji je organizovan u cilju privlačenja pažnje, diskusije i razmene iskustava o međunarodnim bezbednosnim izazovima, učestvuju policajci iz preko deset zemalja.

"Kosovo, kao nova država, koja je, između ostalog, poznata po kulturnoj, etničkoj i verskoj raznolikosti, sa svojim prirodnim lepotama i gostoprimstvom svojih građana – živi je primer jedinstva u različitosti", rekao je Kurti.

On je izrazio spremnost i posvećenost Kosova saradnji sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima.

"Upravo činjenica da se svet menja izuzetnom brzinom, posebno u poslednje dve decenije, sudbina naših društava i naših država učinila je naš svet međusobno povezanijim i međuzavisnijim nego ikada", kaže Kurti.

Prema njegovim rečima, to je istovremeno učinilo policijske zadatke složenijim i izazovnijim.

Kurti je istakao da se današnja diplomatija mora više nego ikada da se oslanja na principe mira i demokratije, stabilnosti i napretka.

"Postoji još jedan trend koji bi lako mogao da izazove povratak istoriji na Balkanu: ekstremni nacionalizam, verski fundamentalizam i povratak ruskog uticaja u regionu. Iako je u bezbednosnom smislu ogromna većina zemalja regiona ušla u NATO: Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija i Turska. I Kosovo ima jasnu orijentaciju prema NATO, dok Srbija, naš severni sused, nije zainteresovana za ulazak u NATO i preferira vojni savez sa Rusijom i Belorusijom", zaključio je Kurti.