Kurti: Kosovska vlada brine o Albancima Preševa, Medveđe i Bujanovca

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da vlada brine o Albancima Preševa, Medveđe i Bujanovca u situaciji kada ih, tvrdi, Srbija "ignoriše i diskriminiše".

"Vlada ima za cilj da poboljša položaj Albanaca u Srbiji, u vreme kada srpska država teži Srbiji bez Albanaca", napisao je na Fejsbuku Kurti, na čiji su račun prethodnih dana stigle kritike kada je reč o odnosu prema “preševskoj dolini”.

Kurti je naveo da po prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova, Preševo, Medveđa i Bujanovca imaju posebnu i redovnu budžetsku liniju.

"Do sada smo, za vreme naše vlade, izdvojili preko dva miliona evra finansijske podrške ‘preševskoj dolini’, ne računajući podršku od pola miliona evra u suočavanju tri opštine sa albanskom većinom sa pandemijom kovida 19", dodao je Kurti.

Podsetio je i da je posle poplava, koje su 2021. pogodile Preševo, vlada u Prištini izdvojila 100.000 evra za sanaciju štete.

"Obezbedili smo udžbenike na albanskom jeziku za 4.000 osnovaca i 950 predškolaca. Finansirali smo stipendije za 107 albanskih studenata. Za one koji studiraju na Kosovu, olakšali smo administrativne procedure… ", naveo je Kurti između ostalog.

U međuvremenu, dodao je, novom uredbom o postupku utvrđivanja i provere reciprociteta, Albanci iz ‘preševske doline’  moći će da ostvare vlasnička prava nad nepokretnom imovinom na Kosovu.

Prošle godine potpisan je Memorandum o saradnji sa Albanskim nacionalnim savetom u cilju finansijske podrške i zaštite i unapređenja prava Albanaca, očuvanju i negovanju jezika, umetnosti, kulture i albanskog identiteta, napisao je Kurti.

"Pitanje Albanaca u Srbiji, državna diskriminacija, kršenje prava nacionalnih manjina i pasivizacija, prvi put su pokrenuti kao tema rasprave u američkom Senatu… Takođe smo finansijski podržali kampanju zastupanja albanskih predstavnika u Evropskom parlamentu u junu ove godine", dodao je Kurti.

On je poručio i da će se finansijska podrška nastaviti, pa čak i biti veća za 50 odsto, budući da je u budžetu za 2024. godinu za ‘preševsku dolinu’ obezbeđeno tri miliona evra, odnosno milion više nego ove godine.