Kurti: Mi sa dijalogom ne moramo žuriti, EU da pritisne Srbiju

Aljbin Kurti u Skupštini Kosova
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je danas od opozicije konsenzus u vezi dijaloga sa Beogradom i ponovio stav da sa dijalogom ne treba žuriti, prenosi Tanjug.

On je na sednici skupštine u Prištini, na kojoj bi trebalo da predstavi izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga, rekao da nema potrebe žuriti sa dijalogom i da to zavisi od toga da li će Beograd priznati nezavisnost Kosova.

Kurti je rekao i da vreme mora da promeni realnost u Srbiji, i da ona, kako kaže, "prizna zločine koje je počinila".

"Zašto bismo žurili. Mi smo nezavisni, a vreme mora promeniti realnost u Srbiji. Takođe, dijalog je narušen asimetričnim pristupom EU i time što napredak u dijalogu povezuje sa napretkom na evropskom putu", rekao je Kurti.

On smatra i da bi EU trebalo da "pritiska" Srbiju, a da je sporazum sa Beogradom "problematičan" sada kada izborni ciklus počinje u važnim centrima za donošenje odluka.

Kurti je dodao i da bi dve strane trebalo da budu ravnopravne za pregovaračkim stolom.

"Voleo bih da imamo konsenzus i da našu zemlju ne tretiramo kao taoca spora sa Srbijom", naveo je Kurti i ocenio da je reč o "veštačkoj vanrednoj situaciji koja je nanela veliku štetu i još uvek nam nanosi štetu".

Miodrag iz Peći
11. Jun 2021.
Objasni to narodu. U Srbiji u američkim firmama radi preko 80.000 radnika a u nemačkim preko 60.000 Kineskim preko 30.000... Gde su na Kosovu investicije gde su radna mesta.
Samo Srbija da se poštuje Briselski Sporazum i ZSO bi za šest meseci otvorila preko 30.000 radnih mesta. Poštovanjem Vašingtonskog Sporazuma bi se dobili autoputevi i železnice koji bi spojili Beograd i Drač malo li je...