Kurti: Moja poseta SAD bila je plodonosna

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je da je njegova poseta Sjedinjenim Američkim Državama bila veoma plodonosna i da je njen glavni cilj bio privlačenje investitora.

Premijer u SAD nije sreo nijednu ličnost iz američkog Stejt departmenta, ali on je istakao da je njegov najvažniji politički sastanak bio sa Džejkom Salivanom, savetnikom za nacionalnu bezbednost.

On je istakao da je cilj posete bio da podstakne interesovanje za ulaganja na Kosovu i unapredi saradnju sa vladom SAD u oblasti odbrane i bezbednosti.

"Svoju veoma plodonosnu posetu SAD zaključio sam u Njujorku, posle tri dana raznih sastanaka u Masačusetsu, Konektikatu, Roud Ajlendu", napisao je Kurti na Fejsbuku i dodao da je govorio  o dostignućima kosovske vlade.

rema njegovim rečima, tokom sastanaka pozivao je i američke privrednike na saradnju.

"Pozvao sam američke biznismene, kao i albansko-američke, da investiraju na Kosovu", napisao je Kurti.

Između ostalog, pomenuo je i sastanak koji je imao sa ministrom zdravlja Rifatom Ljatifijem u SAD.

"Zajedno sa ministrom zdravlja Rifatom Ljatifijem imao sam produktivan sastanak sa direktorima Medicinskog koledža u Njujorku gde smo razgovarali o načinima na koje naša vlada i univerzitet mogu da rade zajedno kako bi postigli neophodna poboljšanja u zdravstvenim institucijama Kosova", kazao je kosovski premijer.

Istakao je i počasti koje je odao na grobu albanskih pisaca.

"U Bostonu sam odao poštu na grobovima dvojice albanskih pisaca, državnika i aktivista koji su obeležili 20. vek, Fan Nolija i Faika Konice. U Njujorku sam posetio i grobove trojice braće Bitići. Njihova požrtvovanost, patriotizam i humanizam je nacionalna vrednost na kojoj je izgrađena Republika Kosovo, kao nezavisna država", naglasio je on.

Kurti je naveo da tokom ove posete nije ostavio po strani oblast kulturne diplomatije.

"Razgovarao sam sa umetnicima iz raznih oblasti, koje sam upoznao u Njujorku, na prijemu koji je organizovao naš poznati fotograf Fadilj Beriša", rekao je Kurti.

Nekoliko dana nakon što je otpočeo posetu SAD, Kurti se sastao sa nekim od tamošnjih velikih tehnoloških kompanija, sa kojima je preko Fejsbuka objavio da je razgovarao o mogućnosti ulaganja na Kosovu.