Kurti: Na oprezu smo, Srbija ima više od 40 vojnih baza u blizini Kosova

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se Kosovo ne plaši onoga što se dešava u Ukrajini, ali da je na oprezu s obzirom na činjenicu da Srbija ima više od 40 vojnih baza u blizini Kosova, prenosi Koha.

Kurti je u intervjuu za švajcarsku tv Blik rekao da uprkos tome, Kosovo na svojoj teritoriji ima NATO i EU, koji pružaju bezbednost građanima Kosova.

„Ne plašimo se, ali smo veoma budni. Srbija ima više od 40 vojnih baza kod granice sa Kosovom. Ali imamo NATO na terenu, čak i ako nismo članica, a imamo i EU. Sa našim zapadnim partnerima gledamo u budućnost sa nadom“, rekao je Kurti.

On je naveo i da Srbija i Rusija imaju veoma bliske veze i da su tokom 2012. godine imale dve zajedničke vojne aktivnosti, dok ih je, kako je rekao, prošle godine bilo sto.

"Srbija još nije osudila aneksiju Krima niti okupaciju Ukrajine", rekao je Kurti.

On je govorio i o nameri Kosova da postane deo NATO-a i EU, dodajući da se ono snažno bori protiv korupcije da bi se to postiglo.

„Da bi se pridružilo EU zemlja mora da ima funkcionalnu demokratiju, slobodne medije i da nema korupciju. Međutim, Kosovo nije baš uzor u tom pogledu. Od kada je naša vlada stupila na dužnost pre godinu dana, zaista smo bili uzor. Rasformirali smo 60 kriminalnih organizacija, uhapsili smo 230 korumpiranih funkcionera“, rekao je Kurti.