Kurti na oproštajnom prijemu za Abota: Podrška Velike Britanije nam daje sigurnost

Abot i Kurti
Izvor: Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti organizovao je prijem u čast ambasadora Velike Britanije u Prištini Nikolasa Abota koji završava svoj mandat i koji će, kako piše Koha, svoju diplomatsku karijeru nastaviti u Albaniji.

Kurti je zahvalio ambasadoru Abotu na radu, prijateljstvu i posvećenosti, pri čemu je podsetio na uvek nepokolebljivu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Kosovu.

„Naravno, prijateljstvo između ambasadora Abota i mene predstavlja samo mali delić dugotrajnog prijateljstva između naše dve zemlje. Ujedinjeno Kraljevstvo i Kosovo su bile prijateljske države mnogo pre nego što smo preuzeli naše sadašnje uloge. I još dugo će ostati prijateljske zemlje. U svetu tolikih promena, ohrabrujuće je znati da će neke stvari potrajati u vremenu. Podrška Ujedinjenog Kraljevstva nam daje sigurnost, bez obzira koja je stranka tamo u vladi, podrška demokratiji Kosova uvek ostaje nepokolebljiva“, rekao je Kurti.

On je rekao da će sledeća pozicija ambasadora Abota ponovo biti u jugoistočnoj Evropi.

„Ovo će biti njegova najizazovnija diplomatska pozicija jer će morati da se pretvara da mu se podjednako sviđaju obe zemlje. U drugačijem slučaju, svi ovde se obavezujemo da vas zbog toga nećemo osuđivati. Vaše ime je Abot, ne i Svetac, tako da znamo kako da oprostimo“, rekao je Kurti.