Kurti o puštanju u rad platforme "KosovaDiplo365": Most za povezivanje Kosova i dijaspore

Kurti na puštanju u rad platforme "KosovaDiplo365"
Izvor: Vlada Kosova

Platforma "KosovaDiplo365", koja je urađena u saradnji kosovske vlade, dijaspore i Ipko fondacije, danas je puštena u rad, a kako je naveo premijer Aljbin Kurti ta platforma će služiti kao most da povezuje građane Kosova sa dijasporom.

"KosovaDiplo365 je digitalna platforma koja će, služeći kao most povezivati naše građane koji žive na Kosovu i u dijaspori. Ova platforma će digitalno unaprediti ovaj odnos naše zemlje sa svetom", rekao je Kurti, a saopšteno je iz kosovske Vlade.

Kurti je naveo i da, s obzirom da je prioritet vlade stvaranje ambijenta u kojem građani imaju priliku da se povežu sa svetom, kroz različite sfere života, platforma "KosovaDiplo365" nudi upravo to okruženje i doprinosi jačanju građanske diplomatije pružajući priliku svima da se uključe u to putovanje.

"Čvrsto verujemo u ulogu koju svaki građanin može da ima kao diplomata. Naši građani su najdragoceniji resurs naše Republike i igraju vitalnu ulogu u prenošenju kulture, identiteta, nasleđa, istorije, a pre svega vrednosti Kosova", dodao je Kurti.

Spomenuo je i, kako je naveo, ličnosti kosovskog društva iz različitih oblasti, preko kojih se formira veza Kosova sa svetom i koje su gotovo nesvesno preuzele odgovornost da predstavljaju i promovišu Kosovo širom sveta.

"Primeri poput Majlinde Keljmendi, Distrije Krasnići i Nore Đakove, koje su donele zlatne olimpijske medalje; ali i Donjeta Sadikua koji je dotakao pijedestal na međunarodnim arenama u boksu, sportisti poput Džerdana Šakirija, Granita Džake, Vedata Murićija i mnogih drugih, kao i mladi matematičari koji su osvajali medalje na prestižnim svetskim takmičenjima, naši pravnici sa Univerziteta u Prištini, koji se izdvajaju u svetu...", nabrojao je Kurti.

Dodao je i kinematografiju, odnosno one koji rade u svetu filma, a koji su poznati i van Kosova kao što su: Bljerta Bašoli, Antoneta Kastrati, Norika Sefa i Luana Bajrami koje su, kako je dodao, svojim stvaralaštvom ostavile trag u svetu filma.

"Svetski poznate zvezde sa Kosova, kao što su: Dua Lipa, Rita Ora i Ava Maks, koje govore o svom jeziku, kulturi i životu na Kosovu, promovišući našu tradiciju i gostoprimstvo; umetnici kao što su Petrit Halilaj, Sislej Džafa, Flaka Haljiti i Fadil Beriša; pripadnici naše zajednice dijaspore, koji su svojom umetnošću učinili Kosovo poznatim u svetu. I mnogo, mnogo drugih izuzetnih sunarodnika, za nas, za svet, koji nas svaki dan i više čine ponosnim kao deo našeg društva", rekao je Kurti.

Zamenica ministra spoljnih poslova i dijaspore Liza Gaši rekla je da kroz tu platformu žele da ojačaju imidž Kosova, pozitivno utičući na kreatore mišljenja u inostranstvu, ali i pozitivno na potencijalne goste Kosova.

Aktiviranju platforme prisustvovali su i izvršni direktor Ipko fondacije Abetare Gojani, ko-kreator platforme "KosovaDiplo365" Kuštrim Džakli, stipendisti Programa građanske diplomatije, građani i druge diplomate.