Kurti: Na severu potrebni slobodni izbori i vladavina prava

Aljbin Kurti u Tirani
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je danas da je za smirivanje situacije na severu Kosova potrebno da nema više nasilnih protesta, dodajući da su severu potrebni slobodni izbori, prenosi Reporteri.

"Situacija na severu Kosova mora doći do deeskalacije. Za to je neophodno da nema više nasilnih protesta, da se oni koji su napali vojnike Kfora, kosovsku policiju i novinare suoče sa pravdom i da u budućnosti imaju slobodne izbore, na kojima građani slobodno izražavaju svoju volju“, rekao je Kurti u Uroševcu, gde je prisustvovao polaganju kamena temeljca korisnika podrške Ministarstva za zajednice i povratak.

Prema njegovim rečima, severu Kosova je prethodno potrebna vladavina prava.

"Razumem da je na izborima koji su održani na severu Kosova bila veoma mala izlaznost i da je legitimitet slab, ali ovi imaju mali legitimitet, a ostali nemaju nikakav legitimitet. Dakle, posle novih izbora može biti novih gradonačelnika, a ne može biti gradonačelnika bez novih izbora. Kancelarije i zgrade opština u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku su imovina Kosova“, rekao je Kurti a preneo Kljan Kosova.

On je naveo i da je adresa za pritisak u cilju normalizacije odnosa Beograd, a ne Priština.

„To bi moglo da se uradi i brže da nije opstrukcija Beograda. Da bi došlo do normalizacije, adresa na kojoj treba izvršiti pritisak nije Priština, koja je glavni grad najdemokratskije države i najprofesionalnije policije na Balkanu, već je Beograd koji se ne ograđuje od Miloševićevih zločina", rekao je Kurti.