Kurti na svečanoj sednici Skupštine hvalio rad Vlade, opozicija napustila salu

Aljbin Kurti u Skupštini Kosova
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na svečanoj sednici parlamenta, održanoj povodom obeležavanja 14. godišnjice usvajanja Deklaracije o nezavisnosti, da su uprkos političkim razlikama, danas Albanci ujedinjeni u obeležavanju tog događaja, prenosi Koha.

Međutim, kako prenosi taj prištinski medij, poslanici opozicije su napustili skupštinsku salu, jer Kurti je sednicu iskoristio i za promociju rada Vlade koju poredvodi.

Kosovski premijer je govorio i o energetskoj krizi i pandemiju, kao i naknadama radnicima.

"Kriza pandemije, kao i energetska kriza, pogodila je svaku zemlju, a na Kosovu istakla nedostatak dugoročnog strateškog planiranja investicija. Zato moramo da pronađemo jezik razumevanja jedni sa drugima. Kriza je pogodila sve građane. Znam u kakvim uslovima živi većina građana, znam njihove brige, većina živi od meseca do meseca, a mnogi žive od doznaka iz dijaspore", rekao je Kurti.

Po njegovim rečima, upravo takvo stanje  i gubitak poverenja u pravdu doneli su veliku promenu na izborima pre godinu dana.

"Zahvaljujući borbi protiv korupcije i kriminala, Kosovo se popelo za 17 mesta u borbi protiv korupcije. Na međunarodnom planu produbili smo saradnju sa našim prijateljima jačanjem bezbednosti građana. Ostvarili smo rekordan broj poseta u inostranstvu i zemlji i redefinisali smo dijalog u Briselu, kao dve ravnopravne i prepoznatljive države. Promenili smo štetnu praksu koja je bila u suprotnosti sa zakonom i redom i Ustavom. Naša politika je dobrosusedska politika", rekao je Kurti.

Kurti se osvrnuo i na ulogu medija, istakavši da  nema demokratije bez slobodnih i nezavisnih medija, ali i dodao da  "dezinformacije dolaze iz stranih službi".

"Kao premijer razumem da će ljudi svašta pričati o meni, ali ja ću ovo braniti jer naša borba za slobodu nije bila samo borba da budemo oslobođeni, već da živimo slobodni. Da bismo krenuli napred, potrebno nam je praktično razmišljanje, a ne samo kritičko. Moramo pronaći konsenzus i jedinstvo koje ne onemogućava kritiku", rekao je Kurti.