Kurti: Nacrt ZSO još uvek nije prihvaćen, pošto nema potpisa

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas na sednici Skupštine Kosova da je novi nacrt ZSO, koji je u Beograd i Prištinu donela "velika petoprka", u skladu sa Ustavom Kosova, ali da još uvek nije prihvaćen, jer nije potpisan, prenosi Gazeta ekspres.

„Nisam još prihvatio. Pošto nema potpisa, nema ni prihvatanja. Nema prihvatanja – nema implementacije. Samo potpis znači prihvatanje”, rekao je Kurti.

On je istakao da se dogovorio sa međunarodnim predstavnicima da konkretne pojedinost iz nacrt ostanu zatvorene za javnost.

"Koliko mogu, govoriću o nacrtu predloga, ali istovremeno bez detalja, jer je to obaveza prema izaslanicima EU i SAD koji su tražili da poštujemo njihov zahtev. Verujem da bi u budućnosti trebalo i da nacrt bude objavljen kako bi ponudili građanima veću transparentnost. Što se nas tiče nacrt može biti objavljen već danas", rekao je Kurti.

Naveo je da je predloženi dokument transatlantsko jedinstvo, ii da je njegov sadržaj na njega ostavio jak utisak.

"Bio sam impresioniran da su visoki zvaničnici zemalja sponzora direktno učestvovali u njegovoj izradi. Jasno su mi stavili do znanja da je izrada urađena pažljivo u skladu sa Ustavom, i u skladu sa zakonima Kosova", naveo je on.

Konačni odluku o ustavnosti dokumenta, kaže, daće Ustavni sud.

"Kao premijer i kao političar, želim da dam političku perspektivu na nacrt. Prvo, nacrt po mojoj političkoj oceni prekida neujednačeno nasleđe Kosova koje je cementirano 2013. i 2015. godine. Nacrt ima jasnoću za priznanje Kosova kao nezavisne države, u kojoj će Srbi živeti u skladu sa multietničkim težnjama Ustava. Ovo očigledno nije Zajednica", ocenio je Kurti.