Kurti: Nema novih kompromisa, jedinstveni protiv Srbije

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Novi premijer Kosova Aljbin Kurti tvrdi da je Priština već napravila kompromis s Ahtisarijevim planom i poručuje da to više neće činiti.

"Nećemo praviti nijedan drugi kompromis, to mora jasno da se kaže za svakim stolom", rekao je Kurti predstavljajući program vlade u parlamentu privremenih prištinskih institucija, prenosi prištinska "Koha ditore".

Kurti je naveo da bez, kako se izrazio, "priznavanja stvarnosti nezavisnog Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije" ne može biti normalizacije odnosa.

"Moramo biti jedinstveni protiv Srbije. Zahtevaćemo parlamentarnu raspravu do iznemoglosti. Za budućnost dece moramo pronaći koordinaciju. To moramo pronaći i u sektoru bezbednosti. Takođe ćemo tražiti koordinaciju za fond zdravstvenog osiguranja", rekao je Kurti u prvom obraćanju nakon što je izglasan.

Dodao je da će njegova vlada sarađivati sa opozicijom i civilnim društvom.

On je rekao da Priština i Beograd imaju otvorena pitanja koja treba rešiti dijalogom, ali je dodao da se ne može postići njiedan napredak ako ne postoji napredak u rešavanju sudbine nestalih na KiM.

"Naše susedske odnose ćemo unaprediti kroz reciprocitet. Put ka integraciji u EU može biti izazovan, ali nema alternative", poručio je Kurti.

On je dodao da će tokom godine obezbediti vakcine protiv kovida za 60 odsto stanovništva na KiM.