Kurti: Neophodno doneti zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine

Aljbin Kurti
Izvor: Gazeta Ekspres

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je neophodno doneti zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

"Na jučerašnjoj sednici vlade odobrili smo veoma važan dokument u borbi protiv kriminala. Godinama i decenijama svi smo naglašavali i slažemo se da je korupcija u našoj zemlji visoka i koncentrisana kod visokih vladinih zvaničnika i ne samo da se mali deo društva obogatio na štetu većine. Na izborima 14. februara obećali smo da ćemo se boriti protiv korupcije i kriminala i oduzeti nelegalno stvorenu imovinu. Juče smo započeli upravo to. Koncept koji smo doneli prvi je korak ka novom zakonu o oduzimanju ilegalne i nezakonite imovine“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Kurti je naveo da je nelegalna imovina koja je stečena nezakonito, ali u širem smislu ilegalna imovina je svaka imovina koja se ne može opravdati.

"Postojeći zakonski okvir predviđa mogućnost osuđujuće presude kao neophodnog elementa za oduzimanje imovine. Takva praksa se smatra beskorisnom i neefikasnom. Samo u poslednjih šest godina zaplene iznose 180 miliona evra. Međutim, čak i nakon što je prošlo više od godinu dana od stupanja na snagu Zakona o proširenim ovlašćenjima za oduzimanje imovine, postoji samo jedan identifikovani slučaj njegove primene u praksi“, ukazao je on.

Kurti je rekao da je u proteklom periodu primećeno oklevanje agencija u sprovođenju zakona, kada je u pitanju nelegalno stečena imovina.

 

Resko
14. April 2021.
Gospodine Kurti imate najvecu korupciju na BalkanuVeliki broj gradjana se obogatio od 99 god do sada
Niko i nijedna vlada nije uradila nista da se to spreci.Cak zadnjih godina korupcija i kriminal je u porastu.Treba se oduzeti imovina svim licima a pogitivu od Opstinsko nivoa do Centralne vlasti.Svaki sluzbenik i radnik ovih ustanova treba da podlegne proveri stecene imovine do sada kao i provera bankovnih racuna
Jer puno njih su sigurno sklonili novac po drugim zemljama u Evropi i po celom svetu i na tudjim imenima.Takodje postoje sluzbenici po opstinama koji su se obogatili kriminalom i korupcijom a sa platom koji primaju nemogu da sastave kraj sa krajem a kamoli da izdrzavaju svoje porodice.