Kurti: Nezamislivo je što je Tači pomilovao dvostrukog ubicu, hitno da se preispita ta odluka

Aljbin Kurti
Izvor: Klan Kosova

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti reagovao je nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači pomilovao osuđenika koji je ubio trinaestogodišnjaka i njegovog ujaka, rekavši da je nepojmljivo da se uopšte i razmatra pomilovanje dvostrukog ubice.

Kurti je na Fejsbuku napisao da možda nije prvi put da predsednik pomiluje nekog osuđenika, ali da se pomiluje ubica maloletne osobe, kako kaže, to je nezamislivo.

"Ali, kao da to nije bilo dovoljno, juče smo saznali još jedan detalj o ovom slučaju, a to je da je pomilovani zapravo svedok ubistva Astrita Deharija. Još uvek ne znamo prave razloge zašto je predsednik smanjio kaznu dvostrukom ubici, koji je odneo život 13-godišnjem detetu. Međutim, postoji puno ljudi koji mogu da znaju ove razloge, počev od samog predsednika, članova Komisije za preispitivanje i ocenjivanje pa sve do predmetnog osuđenika", napisao je Kurti.

On dodaje da se ceo slučaj sa pomilovanjem hitno mora preispitati.

"Ceo proces koji je doveo do ove sumnjive odluke mora biti objavljen, kao i razlog zbog kojeg je dvostruki ubica, čak i svedok drugog ubistva sa počiniocima koji nisu otkriveni, imao prioritet pored više od 400 drugih zahteva za pomilovanje. Pozivam sve službenike da daju dokaze o procesu i da se taj oprost, kao i sva sumnjiva pomilovanja predsednika istraže do kraja“, zaključio je Kurti.