Kurti: Nezavisnost je jedini kompromis

kurti
Izvor: Profimedia

Vođa Pokreta Samoopredjeljenja Aljbin Kurti u intervjuu za Siri Tv, između ostalog naglasio je da će prilikom susreta sa zvaničnim Beogradom poručiti da je nezavisnost jedini kompromis između Srbije i Kosova, prenosi Ljajmi.

„Nezavisnost je jedini kompromis, jer naš cilj je nešto više. Dakle, kada se sretnemo sa Beogradom, bilo da je to u Berlinskom procesu ili u Briselu ili u Vašingtonu, moramo ponoviti, da je nacionalna, građanska i politička dužnost da je nezavisnost kompromis“, kazao je Kurti.

On se takođe osvrnuo i na lik pokojnog predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

„S predsednikom sam se sreo samo dva puta i razgovarali smo o različitim stvarima. Sastanci su bili konstruktivni, iako dogovor nismo postigli. 1995. godine distancirali smo se od Dejtona i videli da jedino ratom Hrvatska može da se oslobodi od Srbije“, seća se Kurti.

Lider Samoopredeljenja istakao je da izuzetno ceni Rugoovu ulogu u periodu od 1989. do 1992..

“Pogotovo cenim njegovu izjavu koja je i u to vreme bila veoma važna, a koja je izuzetno vredna i danas. To je tako jednostavno i želim da podelim ovo sa vama. Rugova je tada rekao: 'I nezavisnost je kompromis za Kosovo'”, zaključio je Kurti.