Kurti o Eskobarovoj izjavi: Budimo oprezni i pošteni, prvo međusobno priznanje, pa onda ZSO

Gabrijel Eskobar i Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je šest uslova za uspostavljanje Zajednice srpskih opština artikulisano u parlamentu, i da oni nisu ni njegovi proizvoljni stavovi, niti njegovo mišljenje, prenela je Ekonomija onlajn.

Kurti je to rekao za Tursku radio-televiziju (TRT), komentarišući izjavu zamenika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara da se ZSO mora uspostaviti, i da to nije sporazum između Kurtija i Srbije, već između Kosova i Srbije.

"Moramo biti oprezni i pošteni", kazao je Kurti, koji je boravio u poseti Turskoj.

On je rekao da je moguće formiranje ZSO, ali "tek nakon postizanja međusobnog priznanja", i naveo da je insistiranje na ZSO, bez priznavanja Kosova, kao da “traži kafu bez šoljice”.

"Volja naroda Kosova, ustavnost i zakonitost su stvari koje su me naterale da kažem da prvo treba da usledi uzajamno priznanje, pa tek onda neka vrsta Udruženja", rekao je Kurti.

On je naveo i da ne treba zaboraviti "gorko iskustvo u BiH sa Republikom Srpskom".

"Rat u BiH je došao iz ovog entiteta", rekao je Kurti.

Kako je preneo Klan Kosova, Kurti je rekao i da Srbija, ako želi da formira jednonacionalna udruženja, kao što traži na Kosovu, “prvo razmisli da to uradi kod kuće”, jer u Srbiji ima više manjina nego na Kosovu.

Naveo je i da je Turska izrazila spremnost da pomogne Kosovu da se pridruži NATO-u i Savetu Evrope.

“Predsednik Erdogan zaista želi da podrži Kosovo i veoma sam zahvalan na doprinosu Turske tokom ovih godina. Mnogi naši vojnici su vežbali i obučavali se u Turskoj, a takođe ćemo povećati i našu vojnu i ekonomsku saradnju, trgovinsku razmenu. Turska nam pomaže po pitanju zahteva za članstvo u Savetu Evrope, ali i u NATO, gde je Partnerstvo za mir prvo i najvažnije dostignuće“, rekao je Kurti.

On smatra da Ankara ne može da bude posrednik između Kosova i Srbije, jer nije neutralna, pošto je priznala Kosovo.

“Posreduju Lajčak i Borel u Briselu. Međutim, Turska, SAD, Nemačka, Francuska, Italija, skandinavske zemlje, Velika Britanija su na strani Kosova, jer su priznale našu nezavisnost”, uveren je Kurti.

Preneo je da je Erdogan bio zainteresovan da sazna više o predlogu EU.

“Ja sam mu objasnio koje su neke od ključnih tačaka i imamo njegovu podršku“, rekao je Kurti.

“Radujem se sastancima na visokom nivou kako bi se razjasnio budući sporazum, što bi trebalo da se desi brzo, ali sporazum koji će imati obostrano priznanje u centru, jer su Bajden i Šolc rekli da je puna normalizacija odnosa podrazumeva međusobno priznanje. Mi ne priznajemo Srbiju zbog njenog Ustava, oni nas ne priznaju zbog našeg Ustava“, rekao je Kurti.

Na pitanje da li je uzajamno priznanje Kosova i Srbije glavni uslov za bilo kakav sporazum sa Srbijom, odgovorio je da su u poslednjih 10 godina u Briselu potpisana 33 sporazuma bez međusobnog priznavanja, a Srbija, tvrdi, dve trećine njih nije primenila.

Na konstataciju da Srbija kaže da Kosovo nije sprovelo sporazum o ZSO iz 2013. godine, odogovorio je da taj sporazum nije prošao test Ustavnog suda.

"Tim sporazumom su prekršena 23 ustavna akta. S druge strane, predsednik Srbije je prekršio sporazum jer je naterao sve Srbe da kolektivno napuste radna mesta u institucijama Kosova, uputio pisma Slovačkoj, Španiji, Rumuniji, Kipru i Grčkoj da ne prihvate zahtev Kosova za članstvo u EU, što predstavlja kršenje tačke 14. njegovog najdražeg sporazuma. Insistiraju na sporazumu koji nisu ratifikovali u svojoj skupštini i koji su već prekršili", rekao je Kurti.

On je pozvao države koje ne priznaju nezavisnost Kosova da se pridruže većini, jer je, kako je rekao, "Kosovo uspešna priča demokratskog i ekonomskog napretka".