Kurti o fusnoti uz naziv Kosova: Gorko nasleđe, ne odražava realnost  

Kurti sa fusnotom u Briselu
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji se koristi fusnota za predstavljanje Kosova na međunarodnim forumima, jer, kako je rekao, ona "ne odražava realnost nezavisnog i suverenog Kosova ni dogovore nasleđene iz dijaloga u Briselu o regionalnom predstavljanju", prenosi Kljan Kosova.

On je o zvezdici i fusnoti govorio na kraju projekta „Promovisanje lokalne demokratije na Kosovu“ u okviru saradnje Saveta Evrope sa Kosovom. Inače, i u okviru ovog projekta, Kosovo je označeno sa zvezdicom. Podsetimo, Kosovo nije član Saveta Evrope.

„Na raznim međunarodnim i evropskim forumima iritira nas fusnota, ova zvezdica pripisana imenu naše zemlje. Znamo da je to gorko nasleđe prethodnih vlada, ali dozvolite mi da izrazim svoje nezadovoljstvo načinom korišćenja zvezdice jer ona ne odražava realnost nezavisnog i suverenog Kosova, priznatog od većine država članica Saveta Evrope, niti sporazume nasleđene iz dijaloga u Briselu o regionalnom predstavljanju“, naveo je Kurti.

On je dodao da se zvezdica koristi kada se pominje ime „Kosovo“ i da postoji samo jedna referenca koja objašnjava zvezdicu. Poručio je da se treba pozabaviti ovim pitanjem.

Kurti je na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu 7. decembra predstavljao Kosovo tako što je ono bilo obeleženo zvezdicom i fusnotom, a pre više godina, podseća Kljan Kosova, on je uvođenje fusnote nazvao „izdajom“.