Kurti objavio Tačijev tajni sporazum kojim se zabranjuje KBS da se kreće na severu Kosova

kbs
Izvor: Večernje novosti

Premijer Kosova Aljbin Kurti zvanično je obavestio predsednicu parlamenta Vjosu Osmani o tajnom sporazumu predsednika Hašima Tačija i tadašnjeg sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena, prenosi Gazeta Ekspres.

"Ovim sporazumom, premijer Tači je u ime Kosova preneo Kforu apsolutno snagu veta nad svim budućim misijama Kosovskih bezbednih snaga, na neodređeno vreme“, naveo je Kurti u pismu.

Naglasio je činjenicu da je nakon zvaničnog prihvatanja funkcije kosovskog premijera, bez odlaganja, zamolio osoblje kancelarije premijera, da analizira sadržaj ovog tajnog sporazuma, kao i njegove implikacije u pogledu ustavnih normi utvrđenih u članu 20. (prenos suvereniteta), članu 18. (Ratifikacija međunarodnih sporazuma) i članu 91. (Smenjivanje predsednika).

Kurti dalje navodi da je svrha tog pisma da predsednicu skupštine obavesti o postojanju tajnog sporazuma, koji je sačinjen razmenom pisama od 19. aprila, 2013. godine, kao i o rezultatima analize kancelarije premijera.

„Kako bi izbegao bilo koji mogući nesporazum, želim da budem što jasniji: ja kao premijer ne zauzimam poziciju u korist ili protiv tajnog sporazuma, a u vezi sa njegovim sadržajem. Kao premijer, duboko razumem i cenim izuzetni značaj saradnje Kosova i NATO u obezbeđivanju punog teritorijalnog integriteta Kosova i njenih građana. I ja, kao premijer, uveravam skupštinu, kao i sve građane Kosova, da neću preduzimati nikakve korake koji bi ugrozili ovaj neophodni savez za bezbednost naše države. Ovo pismo je poslato predsedniku Hašimu Tačiju i glavnom kosovskom tužiocu Aleksandru Ljumeziju “, navodi se u saopštenju.

Kako piše Gazeta Ekspres Tači u pismu upućenom tadašnjem Generalnom sekretru NATO Rasmusenu obećava da Kosovske bezbednosne snage neće preduzimati aktivnosti na severu Kosova bez znanja Kfora.

„U ime vlade Republike Kosovo, garantujem da će Kosovske bezbednosne snage moći da izvršavaju misije na severu Kosova samo u saradnji sa Kforom. To je u potpunosti u skladu sa postojećim obavezama Kosova prema NATO koje Vlada Republike Kosovo sprovodi sa najvećom ozbiljnošću. Vlada Republike Kosovo takođe je jasna da Kfor, u ispunjavanju svog mandata, može da angažuje legitimne predstavnike lokalne zajednice na severu Kosova u okviru redovnog procesa interakcije", piše u Tačijevom pismu Rasmusenu, koje je objavio Kurti.

Rasmusen je, navodi se, prihvatio Tačijeve garancije, uz zahvalnost.

„Hvala vam na vašem pismu od 19. aprila 2013. Prihvatam garanciju koju nudite da će Kosovske bezbednosne snage obavljati misije na severnom Kosovu samo uz prethodnu saglasnost NATO misije na Kosovu (Kfor)“, naveo je Rasmusen u odgovoru Tačiju.