Kurti: Oko 200 policajaca je ove godine imalo veću platu od predsednice Kosova

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo online

Kosovski premijer Aljbin Kurti, reagujući na današnji protest specijalne interventne jedinice Kosovske policije (FIT), ukazao je da svaki član te jedinice ima opremu vrednu blizu 10.000 evra, kao i da će sada uz redovna primanja, koja su premašila 2.200 evra, imati i specijalni dodatak za rizik od 150 evra mesečno.

"Prosečna primanja velike većine pripadnika te elitne jedinice ove godine su premašila 2.200 evra mesečno (osnovna zarada plus dodaci). Sada će imati i dodatak na rizik od 150 evra mesečno, sve dok ovakva situacija traje na severu zemlje, što je najviši nivo ovog dodatka. Svako od njih će krajem novembra, pored uvećane plate, retroaktivno dobiti i neto iznos od 1.350 evra (dodatak za rizik februar-novembar 2023)", naveo je Kurti na Fejsbuku.

Kazao je da je prosečna plata u privatnom sektoru na Kosovu 470 evra, dok je u javnom sektoru 700 evra i precizirao da je u privatnom sektoru zaposleno oko 340.000 građana, a u javnom oko 80.000 građana.

"Potrebe, a ne samo želje, uvek su jednostavnije od rešenja. Živimo na Kosovu, gde je BDP po glavi stanovnika mesečno oko 460 evra. Ove godine su 2.134 kosovska policajca ili skoro 27 odsto, u proseku primala više od 1.000 evra mesečno. Ima 203 kosovska policajca koji su ove godine imali veća primanja od predsednika Republike (1.890 evra bruto, koeficijent 18), a u junu i julu ih je bilo blizu 700 (što naravno uključuje apsolutnu većinu članova Nacionalnog sindikata policije)", naveo je Kurti.

Zahvalio je članovima interventne jedinice na tome što, kako kaže, "služe zemlji i sprovode zakon".

Pripadnici specijalne interventne jedinice Kosovske policije (FIT) protestovali su ispred Vlade Kosova kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom o novčanim naknadama za Kosovsku policiju, koja je doneta na sednici Vlade u petak.

Prema predlogu, pripadnici elitnih jedinica - Jedinice za specijalne intervencije, Jedinice za brze intervencije i Jedinice za blisku zaštitu dobiće dodatnih 150 evra na osnovnu platu.