Kurti: "Otvoreni Balkan" otvara vrata Rusiji i Kini, Vučić da se suoči sa zločinačkom prošlošću Srbije

aljbin kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti je kometarišući dogovor postignut između Srbije Albanije i Severne Makedonije i „Otvoreni Balkan“ rekao da je glavni problem Zapadnog Balkana neuspeh srpskog lidera da se suoči sa prošlošću, prenosi Reporteri.

Prema njegovim rečima, zajedničko tržište treba da znači demokratizaciju i vladavinu prava u regionu, ali da je to nemoguće sve dok Srbija ne prihvata „zločinačku prošlost“.

„Republika Kosovo smatra da je glavni problem Zapadnog Balkana neuspeh srpskog lidera da se suoči sa prošlošću, odnosno sa zločinačkom prošlošću Srbije, koja je izazvala četiri rata u poslednjoj deceniji 20. veka. Zajedničko tržište mora biti propraćeno suočavanjem sa prošlošću, demokratizacijom naših zemalja i vladavinom prava. U suprotnom ćemo imati više događaja u prošlosti, nego procesa koji menjaju živote građana na bolje", rekao je Kurti.

Kurti nije oduševljen promenom imena „mini Šengen“ u "Otvoreni Balkan",  jer to tumači kao otvorenost prema ruskim i kineskim uticajima.

„Posebno nisam oduševljen nazivom „Otvoreni Balkan“, budući da se lider Srbije ne suočava sa prošlošću svoje zemlje i sobom. „Otvoreni Balkan“ više liči na Balkan otvoren za uticaje sa istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine, kao i sa otvorenog Balkana do autokratije, korupcije, ratnih zločinaca, za koje znamo da su i dalje masovno slobodni ne samo u Srbiji, već da je i nekoliko njih na vlasti“, rekao je Kurti.

Ipak Kurti je uveren da su odnosi između Kosova i Albanije bratski, bez obzira na trenutne okolnosti.

„Kosovo i Albanija će imati i treba da imaju dobre i bolje odnose. Ne priliči ni premijeru Kosova ni Albanije da naše zemlje, i građani iste nacije imaju loše odnose. Kosovo i Albanija imaju bratske odnose, na političarima je poput premijera Edija Rame i mene da zastupamo volju i interes građana", rekao je Kurti.

Na pitanje novinara da li će smeniti ministarku spoljnih poslova i dijaspore Doniku Gervalu, kratko je odgovorio "ne".

Ja
01. Avgust 2021.
Rusija in kina imaju vrata otvorena svugda i kod srbije otvoreni Balkan je za balkance sto tamo zive vucic je predsednik cele srpske drzave i kosova i metohije rusija i kina su ogromne drzave kao i dobri prijatelji srbije zasto vam to smeta?! To su najbolji prijatelji!
zabeli ks
01. Avgust 2021.
Imaš priveligiju kao srbin u ovom srpskom portalu. Možes svake gluposti napisati, u nama Albancima sa Albanskog Kosova, i biče vam obavljen, šteta-jel uskračeno če vam biti naše istinske odgovore, sem ako nije po volji Admina. Šteta...
zabeli ks
01. Avgust 2021.
Nemaš pojma ko su Albanci, jel znaš bar gdje se nalazi Albansko Kosovo?! Jel imaš pojma da u priznatim međunarodnih granice Srbije , nije bilo Albansko Kosovo?! Oni su vam dobri, naravno, kako ne bih, pokrivaju vaše zločine-masakra, vetom u UN, da ne budete proglašeni genocidni narod, al to nemenja realnost, kod Balkanske narode, nigdje niste dobrodošli, kao da ste leprozni. Tom vetom možete samo da se slikate...
Косовац
01. Avgust 2021.
Да да сви су други невинашца а само су Срби чинили недела над јадан народ.Сви су они први посегли за оружје у жељи за отцепљењем од матице.
Марко
01. Avgust 2021.
Ах ах,лепо нама !
gogi
01. Avgust 2021.
Sto pre dodju Rusija i Kina u Evropi bice bolje barem nece biti zrtava milionskih koje je Amerika i Nato posejali smrt svuda po svetu zarad lazne demokratije a u stvari da ucvrste vlast i vladaju celim svetom.To su pokazali zadnjih 30 god. razorili i unistili puno Arapske muslimanske zemlje i doveli ih do siromastva.Rusija i Kina su za mir u svetu toje realnost i ceo svet je uvideo koje agtesor u svetu.
Miodrag iz Peći
01. Avgust 2021.
Uh bre Aljbine da sam karikaturista KO, a nisam, nacrtao bi karikaturu kao ti, mali dečak ležiš u krevetu iznad kojeg je slka Vjose Osmani a majka te plaši babarogama Putina, Si Đipenga i Vučićem.
Mnogo si utripovao...
Rados
01. Avgust 2021.
Bolje Rusiji i I Kini da otvara vrata nego Americi da izaziva jos krvoprolica po svetu..Rusija i Kina su za mir u svetu.