Kurti: Podnećemo tužbu protiv Srbije zbog ratnih zločina

aljbin kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je danas, na vanrednoj sednici kosovske skupštine, da će na Kosovu biti osnovan Institut koji će dokumentovati "zločine koje je Srbija počinila na Kosovu", prenosi Reporteri.

Kurti je ponovio da je planom rada koji je Vlada nedavno usvojila, predviđeno i pripremanje i podnošenje tužbe protiv Srbija za genocid na Kosovu.

"Osnovaćemo Institut za zločine počinjene od strane Srbije i podnećemo tužbe pred Međunarodnim sudom pravde. Naša spoljna politika važan je stub koji nas mora zaštititi od neprijatelja i približiti prijateljima", rekao je Kurti.

On je istakao da će se saradnja i savezništvo sa SAD i Evropskom unijom produbiti, dok članstvo u EU ostaje prioritet ove Vlade.

"Rešavanje otvorenih pitanja sa Srbijom trebalo bi da se obavi principijelnim dijalogom. Pojašnjavanje sudbine nestalih i kidnapovanih osoba. Kosovo ne prihvata dijalog tamo gde se to tretira kao tema dijaloga", poručio je Kurti.

Nostradamus
17. Maj 2021.
Kurti...i sam vise ne verujes u to sto pricas. Provaljen si.
Marica
17. Maj 2021.
gle nepismenog coveka
Miodrag iz Peći
17. Maj 2021.
Osnivanje instituta za ratne zločine Srba ima trostruku ulogu.
1. Da se skrene pažnja sa Specijalnog Suda za Ratne Zločine OVK (UQK) u periodu od 9.juna 1999god. do 31.12.2000.god.
2. Povećanje uloga u dijalogu sa Srbijom. I treće i najvažnije, sada će goniti Srbe samo da ih oteraju ili sprečavanje povratka Srba na KiM.