Kurti podneo novi predlog Zakona veteranima OVK, oni prete novim protestima

veterani ovk
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti uputio je novi predlog zakona veteranima OVK, a koji obuhvatanjihove zahteve za uključivanje u minimalnu platu, izjavio je portparol Vlade Perparim Krieziu, prenosi Gazeta ekspres.

Kako je rekao, Kurti je predložio da se odmah i zajednički pristupi izradi novog zakona, kojim se pokreće proces evaluacije i verifikacije svih učesnika oslobodilačkog rata.

U Kurtijevom predlogu se navodi da izrada zakona i proces verifikacije treba da se sprovedu što pre, međutim, dok se ovaj proces ne završi, kao dodatnu podršku, predložio je podršku u zapošljavanju boraca kroz aktivne mere tržišta rada, subvencionisanjem dela plate na određeni period.

"Smatramo da ovim predlogom obezbeđujemo da imamo konačan i tačan spisak veterana, odajući počast ratu i žrtvi našeg naroda i omogućavajući dostojanstven tretman onih koji su doprineli oslobođenju zemlje", rekao je Krieziu.

On je dodao da alternativa ovom predlogu ostaje primena važećeg zakona o kategorizaciji boračkih kategorija.

"Ovaj zakon je u trenutku usvajanja, koliko smo razumeli na junskom sastanku, imao podršku i Udruženja veterana OVK. Obe alternative bi se razvijale odvojeno i bez ometanja ili uticaja na sudski proces koji je u toku", naveo je on.

Vršilac dužnosti predsednika Udruženja veterana OVK Faton Kljinaku, potvrdio je da su pismo dobili juče, ali da još nije razgovarao sa strukturama da li će prihvatiti ponuđeni predlog.

"Dobili smo pismo juče i razmotrićemo ga i onda ćemo pismeno odgovoriti. Razgovaraćemo sa našim telima jer pismo kasni mesec i po dana. Govori se o novom zakonu, ali dok se on ne uradi mora se povećati minimalna plata i, uz to, penzija boraca", rekao je Kljinaku.

On je dodao i da se čini da se nije mnogo toga promenilo u predlogu Zakona i najavio da će se protesti nastaviti.

"Dok oni budu zasedali, mi ćemo protestvovati", rekao je on.

Kosovska Skupština je pre nekoliko nedelja usvojila Zakon o minimalnim platama, koji predviđa povećanje minimalne plate, ali iz toga isključuje i povećanje penzija veterana OVK, zbog čega su oni protestvovali ispred Skupštine.