Kurti: Pojačali smo koordinaciju sa Kvintom, NATO i SAD

Aljbin Kurti
Izvor: Klan Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je zbog situacije na severu Kosova, poslednjih dana pojačao koordinaciju sa zemljama Kvinte, NATO, SAD i Euleksom, i da je Kosovo izabralo put mira, prenosi Koha.

Kurti je, nakon sastanka sa liderima opozicije, istakao da kosovski organi bezbednosti daju ocene svih akcija koje se, prema njegovim rečima, odvijaju po zakonu.

„Nije tačno da ne znamo kojim putem idemo. Naš put je put mira. Plan delovanja su naši organi bezbednosti. Oni daju ocene o našim akcijama i reakcijama. Sve se odvija po zakonu, procedurama i pravilima, uz poštovanje suvereniteta, ustavnosti i teritorijalnog integriteta”, naveo je on.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Kurti je na sastanku sa liderima opozicije istakao da je Vlada Kosova posvećena "očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zakonitosti, ustavnosti, mira i bezbednosti i da je na usluzi svim građanima, bez razlike".

"Istaknuto je savezništvo sa međunarodnim partnerima, Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i NATO, kao i komunikacija i koordinacija u službi mira i održavanja javnog reda i bezbednosti za sve građane Kosova", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Kurti zahvalio liderima opozicionih partija koji su pozitivno odgovorili na poziv za sastanak i diskusiju, dok su predstavnici opozicije izrazili podršku Vladi Kosova za poštovanje vladavine prava širom Kosova.