Kurti: Policija da bude na visini zadatka, nasilje nad ženama i devojčicama nije privatna stvar

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je danas pripadnike Kosovske policije da preuzmu odgovornost u obavljanju dužnosti i naglasio da nasilje nad ženama i devojčicama nije privatna stvar, već pitanje bezbednosti, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti je na obeležavanju 23. godišnjice osnivanja Kosovske policije pozvao njene pripadnike da budu na najvišem nivou, svuda, u svakoj ulici i svakom kutku Kosova. 

Premijer je pomenuo slučaj silovane 11-godišnje devojčice, koja bi, kako je naveo, trebalo da ide u školu, a nalazi se u prihvatilištu. 

"Prošle nedelje smo se suočili sa veoma ozbiljnim slučajem. Maloletna devojčica koja bi trebalo da bude u školskoj klupi, u 5. ili 6. razredu, nalazi se u prihvatilištu zbog krivičnog dela koji su nad njom izvršila petorica nasilnika. Nasilje nad ženama i devojkama nije privatna stvar, već pitanje bezbednosti i javnog i društvenog blagostanja", poručio je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da kosovske institucije treba da obezbede pravdu za sve i meritorno kažnjavanje počinilaca krivičnih dela, a da su u tom zadatku često podbacivale.

On kaže i da treba povećati bezbednost za sve, a posebno za decu i žene.

"Naša država mora da obezbedi pravdu za sve i zasluženu kaznu za počinioce krivičnih dela. Moramo povećati bezbednost u zemlji za sve građane, a posebno za najugroženije, našu decu i žene. U zadatku da ih zaštitimo kao institucije, suočili smo se sa izazovima, u kojima smo često podbacivali", naveo je Dželjaj.