Kurti: Ponovo sam predložio Deklaraciju o miru, Vučić je odbio bez čitanja

Brisel - Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovo je predložio da Kosovo i Srbije potpišu Deklaraciju o miru, ali je to predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio, iako je nije pročitao, piše TV Kljan Kosova.

"Na početku smo predložili pisani sporazum sa šest tačaka, Deklaraciju o miru između Kosova i Srbije, koja je odbijena. Ono što sam poslednji put tražio, pripremio sam uravnoteženo sa tekstom od šest tačaka, ali je ipak odbijena bez čitanja. To pokazuje nespremnost za postizanje sporazuma, predlog je odbijen, a da uopšte nije pročitan", rekao je Kurti.

Dodao je da je potpredsednik vlade Besnik Bisljimi pročitao 11 tačaka koje predstavljaju 11 barijera, koje Srbija nameće Kosovu u trgovini, ali da je Vučić i to odbio.

"Tražili smo da se one eliminišu, ali ni za ovo nije želeo da čuje", rekao je Kurti.

Istakao je da nije bilo dogovora o zajedničkoj izjavi, jer se srpska strana oštro protivila, prenosi TV Kljan Kosova.

"Kada smo se dogovorili o zajedničkoj izjavi, složili smo se oko tačke da će se lideri delegacija sastati krajem avgusta i da će u septembru biti još jedan sastanak lidera dve zemlje i insistirali smo da se za nestale uvede fraza ‘suočavanje sa prošlošću’, a to je na ublaženi način prihvatio posrednik Đuzep Borelj, ali predsednik Srbije nije prihvatio uvođenje te fraze. Ne razumem zašto bismo se toliko plašili suočavanja sa prošlošću kad znamo da imamo problema iz prošlosti, sama činjenica da se bavimo pitanjem nasilno nestalih znači da se bavimo prošlošću", rekao je Kurti.

Izrazio je žaljenje što nije postignut dogovor o zajedničkoj izjavi.

"Žalosno je što se danas nismo dogovorili o zajedničkoj izjavi zbog fraze ‘suočavanje s prošlošću’, koju je prihvatio posrednik Borelj, ali nije prihvatila srpska strana koja se oštro usprotivila", rekao je Kurti.

tosa
19. Jul 2021.
Umesto sto pokusavas da podvaljujes kukavicija jaja bolje ti je da ispunis ono sto je vec davno dogovoreno...