Kurti poručio građanima: Restrikcije su gotovo ukinute, ipak pazite na potrošnju

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti obratio se građanima putem Fejsbuka povodom situacije sa strujom, poručujući im da je povećanjem likvidnosti i subvencionisanjem uvoza Vlada uspela da stabilizuje snabdevanje električnom energijom i da su restrikcije gotovo uklonjene.

"Činimo sve što možemo. Hvala vam na podršci i molimo vas da uštedite i racionalizujete svoju potrošnju koliko god možete", napisao je Kurti.

On je naveo da je Kosovo u energetskoj krizi i da su visoke uvozne cene posledica eksternih faktora, dok je slabljenje kapaciteta posledica unutrašnjih uzroka. S jedne strane, kako je rekao, cena energije na berzi je porasla sedam puta, dok sa druge strane, proizvodnja ne pokriva ni polovinu potrošnje na Kosovu, koja je dostigla istorijski vrhunac od 1,4 gigavata.

“Ne postoji dobro rešenje u ovoj situaciji, smanjenje energije ili cena energije? Kosovo je mnogo ranije moralo da razmišlja više i bolje, kako ne bi dospelo u ovu lošu situaciju”, rekao je Kurti.

Po njemu, dva su unutrašnja faktora koja su dovela do krize - nedostatak vizije za društveno-ekonomski razvoj Kosova, sa planiranjem energetskog sektora za održivo snabdevanje i sa pristupačnim cenama kako za domaćinstva, tako i za industriju.

"Drugo, korupcija u vladi je postala uobičajena pojava, koja je kulminirala privatizacijom distributivne i mreže za snabdevanje za samo 26 miliona evra. Do 2022. godine imaćemo nacionalnu energetsku strategiju za narednu deceniju i staze kojima treba da idemo do 2050. godine”, napisao je Kurti na Fejsbuku.