Kurti poručio Rami: Mi smo jedno, zato hajde da govorimo kao diplomate, a da radimo kao patriote

Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je na početku današnje zajedničke sednice kosovske i albanske vlade u Elbansanu da su Kosovo i Albanija "kao hrast sa dve grane, odnosno da su jedno", prenosi Reporteri.

Kurti je podsetio da je prvi put u zvaničnoj poseti Albaniji u svojstvu premijera i da taj poseban osećaj koji ima kad dođe u Albaniju ne može da opiše.

On je istakao da je današnji sastanak dve vlade "na horizontu integracija ka Evropskoj uniji".

"Integracija između naših država je od suštinskog značaja. Kao patriote moramo da ojačamo naše dve države tako što ćemo ih još više ojačati i da građani budu ponosni. Imamo odgovornost da uzdižemo i štitimo jedni druge kad god i gde god. Moramo pronaći naš zajednički stav, da govorimo kao diplomate, a da radimo kao patriote", rekao je između ostalih Kurti.

On je u svom govoru podsetio i na žrtve zemljotresa koji se desio pre dve godine navodeći da se narod na Kosovu saoseća sa bolom naroda u Albaniji.

"Danas se navršava dve godine od zemljotresa koji je odneo 51 žrtvu, članovi porodice su tužni, osećamo da je njihov bol i naš bol", rekao je Kurti.

Kurti je istakao da železnička linija Drač-Priština jača Albance i glavnu luku kao što je Drač.