Kurti posetio Univerzitet Braun: Ono što me danas vodi kao premijera je ideal dobrog sluge

Kurti na Univerzitetu Braun
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti održao je predavanje na Univerzitetu Braun u Bostonu na kome je govorio o idejama i akcijama "Pokreta Samoopredeljenje" i demokratije u regionu, prenosi Reporteri.

"Ako me je osećanje nepravde prvobitno gurnulo ka političkom aktivizmu, ono što me danas vodi kao premijera Kosova je ideal dobrog sluge", rekao je Kurti.

On je rekao da je Vlada tokom protekle godine morala da se suoči sa mnogim teškim izazovima, uključujući posledice pandemije koronavirusa.

"A ipak, uprkos svemu tome, uspeli smo da ostvarimo neviđeni privredni rast od 10,53 odsto u protekloj godini, čiji je značajan deo podstaknut većim poverenjem ljudi u našu vladu", rekao je on.

Povodom krize demokratije u regionu, on je rekao da "što su društva Zapadnog Balkana demokratskija, to su veće šanse za dugoročni mir i saradnju među narodima u našem delu sveta".

"S obzirom da se demokratski pad odvija u pozadini tako velikih egzistencijalnih pretnji kao što su klimatske promene i nuklearni rat, rizici su previsoki da bismo ostali neaktivni", rekao je Kurti.

On se u svom govoru osvrnuo na svoje političke početke i ideologiju Pokreta Samoopredeljenje, za koji je rekao da mu se rad u početku zasnivao na građanskoj neposlušnosti, koju nadgleda međunarodna zajednica.