Kurti: Potrebne su nam zvanične garancije Srbije o nenapadanju

Aljbin Kurti - Brisel
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je da su Kosovu potrebne formalne garancije od Srbije o nenapadanju, s obzirom na srpske zločine na Kosovu iz prošlosti.

On je na svom tviter nalogu današnju rundu pregovora Beograda i Prištine u Briselu predstavio kao "drugi sastanak u okviru novog poglavlja dijaloga Kosova i Srbije za međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa“.

Naveo je da je kosovska strana predložila uravnotežen dokument u šest poglavlja: „Zajednička deklaracija o nenapadanju i mirnom rešavanju sporova“, koji je Srbija odbila, bez da ga je pročitala.

„Takođe smo preporučili da se koristi izraz ’suočavanje sa prošlošću’ kada pominjemo nestale osobe i taj predlog je prihvatio Borelj, ali ga je Srbija grubo odbila“, naveo je Kurti.

Dodao je i da su ukazali na 11 barijera za slobodnu trgovinu Kosova i Srbije, ali da je Srbija odbila da o tome diskutuje.

"S obzirom na srpske zločine na Kosovu iz prošlosti, potrebne su nam formalne garancije od Srbije o nenapadanju. Zbog toga insistiramo na Deklaraciji o miru koja bi pokazala da je Srbija zainteresovana za mirne odnose“, naveo je Kurti.

 

Volkov
20. Jul 2021.
Okupator trazi neke garancije...kako vas nije sramota?
Djura
20. Jul 2021.
Uzurpator trazi garancije da ga vlasnik nece ometati dok pljacka i baskari se na otetoj imovini.Cudno neko pravo,verovatno AngloSaksonsko.