Kurti: Prihvatanjem Deklaracije Srbija priznala zločine za prisilno nestale tokom rata

Aljbin Kurti
Izvor: Klan Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je danas, na 24. godišnjicu nestanka profesora Ukšina Hotija, da je Srbija prihvatanjem Deklaracije o nestalim licima "priznala zločine za prisilno nestale tokom rata".

Kurti je upotrebio termin "prisilno nestali", iako se on u Deklaraciji o nestalim licima koja je usvojena na sastanku na visokom političkom nivou u Briselu 2. maja, ne navodi, već u dokumentu stoji "prinudno nestali", na čemu je insistirao Beograd, jer ta formulacija nije striktno pravni termin.

Kosovski premijer je dodao je prihvatanjem Deklaracije Srbija "prihvatila međunarodnu obavezu da pruži svaku informaciju, uključujući i one obaveštajnih i vojnih službi, kojima je vlast dala status tajnosti kako bi izbegla međunarodnu odgovornost sakrivanjem dokaza". On je to objavio na svom Fejsbuk profilu, ističući da je Hoti posle puštanja iz zatvora Dubrava nestao i optužio tadašnje srpske vlasti za "torturu nad njim". 

"Njegov nestanak je neizrecivi zločin Srbije. Prisilni nestanci tokom rata na Kosovu bili su deo srpskog projekta za istrebljenje Albanaca. Prihvatanjem Deklaracije o nestalim licima Srbija je posle 24 godine prihvatila zločine prisilnog nestanaka tokom rata. Srbija je prihvatila međunarodni sporazum sa Kosovom kroz koji je prihvatila i međunarodnu obavezu da pruži sve informacije, uključujući obaveštajne i vojne informacije, kojima je vlast dala tajni status kako bi kroz prikrivanje dokaza izbegla međunarodnu odgovornost za osobe koje su nasilno nestale u poslednjem ratu na Kosovu", napisao je Kurti. 

Dodao je da Vlada Kosova "neće prestati da traži pravdu za one koji su nestali tokom rata i sve zločine koje je Srbija počinila".

" Vlada Kosova neće prestati da traži istinu i pravdu za one koji su nestali tokom rata i sve zločine koje je Srbija počinila.  Danas i uvek se sećamo profesora međunarodnog prava Ukšina Hotija. Ostaje nezaboravan po svojoj primernoj požrtvovanosti, dubini misli i veličini jednostavnosti. U njegovom odsutsvu, odajemo počast životu i delu Ukšina Hotija", naveo je Kurti. 

Ukšin Hoti bio je aktivista Nacionalnog pokreta, profesor, pisac, filozof,  i istaknuti aktivista, borac za albansko nacionalno pitanje i prava na Kosovu u periodu 1981-1999. Nestao je 16. maja 1999. godine.